Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

För ett bra tag sedan bloggade jag om det danska kolonialväldet på 1700-talet. Nu har en fråga dykt upp som jag bara delvis besvarade den gången. Har ögruppen Nikobarerna i Indiska oceanen varit dansk? Det hävdas så på diverse internetsajter.

Ja, Nikobarerna är en gammal dansk koloni. Danskarna kallade ögruppen Frederiksøerne och hävdade sin överhöghet i mitten av 1700-talet, då den danska besittningen Trankebar i Sydindien användes som bas för att sprida den herrnhutiska varianten av protestantism på öarna. Man grundade en bosättning vid namn Ny Danmark, bjöd lokalbefolkningen på brännvin och lärde dem att säga ”På vor konges sundhed”. Det slutade emellertid i katastrof eftersom mängder av nykomlingar dog i malaria. Motgångarna ledde till att danskarna 1784 övergav ögruppen helt och hållet och återkom först i början av 1800-talet. På 1810- och 1820-talen upprätthölls en viss, mycket lös, kontroll, men även nu plågades kolonisterna svårt av sjukdomar och av motstånd från lokalbefolkningen. Danskarna drog sig ånyo tillbaka 1830, återkom 1834 och evakuerade öarna på nytt 1848. Tjugo år senare gav man upp officiellt och sålde rättigheterna till Storbritannien, som anslöt Nikobarerna till sitt indiska välde 1869.

Till saken hör att även Österrike har försökt lägga under sig Nikobarerna, med lika uselt resultat. Det österrikiska projektet existerade mellan 1778 och 1783, det vill säga samtidigt som Danmark i teorin, men inte i praktiken, behärskade öarna.