Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Pablo Picassos Guernica räknas idag som 1900-talets kanske mest berömda tavla. Men när blev den så känd? Rönte den uppskattning redan från början, eller dröjde det till efter andra världskriget?

Egentligen skulle man kunna säga att intresset började redan före tavlans tillkomst. Idén till Guernica kom från den spanska republikens ledning, och det fanns flera potentiella konstnärer som gärna hade gjort konstverket, bland andra Salvador Dalí. Men uppdraget gick till Pablo Picasso, förmodligen eftersom han var sin tids kändaste och mest inflytelserika spanska kulturpersonlighet. Picasso tackade ja och blev klar i tid för världsutställningen i Paris (mitt emot Eiffeltornet) 1937, där tavlan skulle vara den spanska republikens främsta nummer.

Till saken hör att den spanska republiken var extremt krisdrabbad. Det pågående inbördeskriget begränsade kraftigt möjligheterna för organisatörerna att bygga en stor utställningspaviljong. Dessutom hade spanjorerna fått paviljongsutrymme bredvid Tyskland och Sovjetunionen, och dessa båda stater sparade inte på slantarna. Både nazisterna och kommunisterna utnyttjade världsutställningen till att visa upp sig med stora och pampiga kolossalpaviljonger. Den tyska anläggningen var ritad av Hitlers favoritarkitekt Albert Speer. Faktum är att den spanska paviljongen knappt kunde lokaliseras på kartan över världsutställningen.

Men inget av detta hade någon betydelse. Besökarna strömmade till Picassotavlan, som troligen var världsutställningens mest betittade sevärdhet. Det faktum att man hängde upp foton från spanska inbördeskriget på paviljongfasaden gjorde sitt för att locka besökare. Alla tyckte naturligtvis inte om tavlan – vissa avskydde konststilen, andra kritiserade dess politiska budskap (i den tyska utställningskatalogen skrevs rent ut att vilken fyraåring som helst hade kunnat måla den) – men generellt sett blev Guernica lika hyllad som den spanska regeringen hade hoppats.