Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Frågan kan tyckas märklig, men den är mycket vanlig på allehanda medeltidsfestivaler, medeltidsmarknader och i samband med föreläsningar om epoken. Bakom undringen ligger det faktum att medeltida motsvarigheter till trosor och kalsonger inte brukar hittas i samband med arkeologiska utgrävningar. Dessutom nämns plaggen inte i de många uppräkningar av klädesplagg som återfinns i medeltida testamenten.

Men svaret är med största sannolikhet ja. Bildbelägg finns: underkläder skymtar ibland på kyrkmålningar av arbetande människor. Bristen på arkeologiska fynd kan förklaras dels med att det rörde sig om enkla plagg som i regel hamnade på soptippen (det förklarar också bristen på omnämnanden i testamenten), dels med att plaggen med all säkerhet var tillverkade av linne eller hampa, det vill säga organiska material som lätt bryts ned i naturen. Om man bodde i en lin- eller hampaodlande bygd lär underkläderna inte heller ha varit dyra. Det var däremot flertalet andra klädesplagg, varför vi hypotetiskt kan anta att man inte bara bar underkläderna för att det var skönt utan också för att man önskade skydda dyrbarare plagg från kroppens smuts och svett.