Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Eller har det alltid tillhört antingen Frankrike eller någon annan medelhavsmakt? Svaret är ja, ön har i praktiken varit fri från fastlandets kontroll så sent som på 1700-talet. Bakgrunden var att Genua, som länge hade dominerat ön, vid denna tid var en kraftigt försvagad republik som inte längre förmådde bibehålla kontrollen. Detta gjorde det möjligt för en korsikansk patriot, Pasquale Paoli (1725–1807), att göra uppror.

Paoli återvände till sin hemö 1755, efter en längre tid i landsflykt. Med undantag för ett fåtal kuststäder, där försvaret var alltför starkt, lyckades han driva bort genuesarna från ön och valdes till Korsikas ledare, med Corte som huvudstad. Inom kort började han agera upplyst despot, helt i tidens anda, och stifta radikala lagar. Paolis regim gick till angrepp mot vendettasystemet, uppmuntrade gruvbrytning och grundade skolor. I de storslagna planerna ingick även byggandet av en flotta.

Så länge Pasquale Paoli bara behövde kämpa mot Genua hade han framgång, men 1768 sålde genuesarna sina rättigheter till Korsika till Frankrike. De nya ägarna tog raskt makten över ön och besegrade 1769 Paolis gerillastyrkor så grundligt att han tvingades fly till London. Vissa av Paolis anhängare blev dock kvar på ön och valde att bli lydiga franska undersåtar – bland dessa kan nämnas juristen Carlo Maria Buonaparte, vars son Napoleon i sinom tid skulle bli kejsare.

Men Pasquale Paoli gav inte upp. Mitt under franska revolutionen återvände han, deltog i det politiska spelet (under en period i samarbete med den unge Napoleon) och förklarade slutligen ön självständig 1793. Den här gången var Paoli noga med att ha en stormakt på sin sida och erbjöd därför Korsika som protektorat till sina brittiska beskyddare. När Storbritanniens flotta anlände för att ta över ön fann sig emellertid Paoli alltmer åsidosatt, varför han besviken for tillbaka till London 1795. Britterna miste ön redan påföljande år.

Fler bloggar