X
Annons
X

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Att åtskilliga karlar och erikar i vår regentlängd är påhittade är väl bekant för Svenska Dagbladets läsekrets, men hur är det med våra Johan-kungar? Erik XIV och Karl IX valde nummer som var kraftigt överdrivna, men gällde det också deras broder Johan III?

Nej. Johan III var verkligen den tredje kungen med detta namn, åtminstone om man räknar med de namnvarianter (Johannes, Hans, etc.) som har förekommit.

Johan I är mer känd som Johan Sverkersson, en pojkkung som tillträdde 1216 och avled redan 1222, under en vistelse på Visingsö. Han regeringstid är relativt väldokumenterad, med tanke på att han levde under äldre medeltid. Framför allt har Johan gått till historien för det misslyckade fälttåget i västra Estland 1220, som ledde till att hela den svenska hären massakrerades av krigare från Ösel. Själv hade Johan hunnit återvända till Sverige och undslapp eländet, men biskop Karl i Linköping och jarl Karl döve stupade.

Johan II är mer känd som Hans, unionskungen över Danmark och Norge som härskade i Sverige mellan 1497 och 1501. Han grep makten genom att besegra riksföreståndaren Sten Sture den äldre och störtades i ett uppror under ledning av densamme. I nordisk historia har Hans gått till historien som en slug och målmedveten renässansmonark. Att han inte lyckades behålla Sverige berodde bland annat på att hans regim försvagades av nederlaget vid Hemmingstedt den 17 februari 1500, då bönderna i Ditmarsken (ett autonomt område i Holstein) besegrade unionskungens styrkor.