X
Annons
X

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

I min verksamhet som extern föreläsare händer det ofta att jag anmodas tala på Rotaryluncher här och var i Sverige. Det är nästan alltid trevligt och det brukar ofta avslutas med att jag får en flaska i gåva – inte sällan ett italienskt mousserande vin som heter Rotari. Följdfrågan låter inte vänta på sig. Är vinet uppkallat efter organisationen eller tvärtom? Är ”riddaren” på etiketten en ur-rotarian?

Nej, så är inte fallet. Ryttaren är en kung och hans namn bör egentligen stavas Rothari. Denne regerade i det langobardiska Italien mellan 636 och 652, och han räknas som en av rikets viktigaste monarker. År 643 lät han ge ut Edictum Rothari, den langobardiska lagsamling i 388 kapitel som låg till grund för åtskillig juridisk aktivitet i stora delar av Europa under mer än ett halvt årtusende; även de svenska landskapslagarna är influerade av verket. Dessutom erövrade han Ligurien från bysantinarna och krigade till sig omfattande landområden i Emilien, så att floden Scultenna (Panaro) blev ny gräns mellan det kungliga och det kejserliga Italien.

I äldre italiensk historia är Rothari ett stort namn. Det är inte märkligt att han fått ge namn åt ett vin. Däremot har han ingenting gemensamt med organisationen Rotary. Denna, som grundades 1905 i Chicago, har sin upprinnelse i det engelska ordet för ”rotera”. Representanter för olika yrken möttes hemma hos varandra och värdskapet ”roterade”, varav namnet.