Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Eftersom många vet att jag har ett stort intresse för langobarderna – jag skrev min avhandling om dem – får jag stundom frågor om det mest berömda föremål som förknippas med detta folk, den så kallade langobardiska järnkronan. Vad är detta egentligen för krona? Är den verkligen gjord helt i järn? Stämmer det att tyska kejsare lät sig krönas med den?

Myterna om kronan är många, men alla som har sett den med egna ögon inser att den aldrig kan ha fungerat som regelrätt kungakrona. Framför allt är den alldeles för liten: endast 15 centimeter i diameter och 5,3 centimeter hög. Trots detta gör en envis myt gällande att åtskilliga europeiska potentater, bland annat tyska kejsare under senmedeltiden, skall ha krönts med den när de ville markera sin status som kungar av Italien. Detta är dock inte sant. De kronor som i äldre brukades till kröningar i Norditalien var helt andra, även om de också kallades ”langobardiska” och därför har förväxlats med den egentliga ”järnkronan”. De kungar som i senare tider har placerat kronan på sitt huvud har gjort detta högst temporärt, varvid kronan har vilat osäkert ovanpå skallen.

En annan myt är att kronan skulle vara langobardisk. Detta kan inte bevisas, och det är fullt möjligt att kronan inte har någonting med det langobardiska riket att göra. Väl att märka hade langobardkungarna och -drottningarna andra kronor, varav en (Theudelindas krona) ännu finns kvar och liksom ”järnkronan” förvaras i Monzas katedral norr om Milano.

En tredje myt är att kronan är tillverkad av järn, varav namnet. Så är inte fallet. Namnet, på latin corona ferrea, syftar på det järnband som löper genom arbetet, enligt traditionen en spik från Kristi kors. I övrigt har kronan inte mycket med järn att göra. Den består av guld, ädelstenar och emalj.

Konsthistoriker har sedan länge tvistat om när och var ”järnkronan” tillverkades. Ingen enighet råder. Experterna är djupt oense om huruvida det är ett romerskt, bysantinskt eller västeuropeiskt arbete, om det skapades så tidigt som på 300-talet eller så sent som på 900-talet. De senaste rönen ger vid handen att det är ett 700-talsverk.

Fler bloggar