Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Ibland blir jag ombedd att använda bloggen till att berätta om spektakulär kriminalitet i förfluten tid, vilket, som den minnesgoda läsaren säkert vet, har avsatt diverse spår på webben under de gångna åren. Idag gäller det familjedramatik. Om jag fick välja ut ett blodigt familjedrama under 1900-talet att berätta om, vilket skulle jag välja?

Urvalet är mycket stort, men jag fastnar likväl för en på sin tid uppmärksammad händelse i Stockholm, närmare bestämt på Norr Mälarstrand 24, den 7 mars 1932. På kvällen denna dag gjorde en brorsdotter till häradshövdingen, tillika f.d. SAF-ordföranden och högerpolitikern Hjalmar von Sydows avlidna hustru ett makabert fynd i von Sydows bostad på adressen ifråga. Flickan larmade polisen, som fann liken efter tre personer.

I von Sydows eget rum låg hembiträdet Ebba Hamn, troligen ihjälslagen med ett strykjärn. I kokerskan Herous rum låg häradshövdingen, mördad. Kokerskan själv satt i en stol och hade misshandlats till döds.

Polisen efterlyste omgående von Sydows son, den juridikstuderande Fredrik, som var i 23-årsåldern, och dennes hustru Ingun, som misstänkta för morden. Det framkom att paret tidigare på dagen hade begett sig till restaurang Tegnér i Stockholm. Färden hade fortsatt till en herrekiperingsbutik, ett apotek, restaurang Vallonen och ett konditori i Norrviken. Slutligen, vid 20-tiden på kvällen, hade de kommit till Hotel Gillets restaurang i Uppsala. De åt ostron och drack champagne. Efter en stund lämnade paret lokalen, men de återkom i tre vänners sällskap vid tiotiden, varvid de satte sig till bords för att äta en supé.

Polisen, som nu anlänt, instruerade restaurangpersonalen att diskret be Fredrik von Sydow att komma ut i hallen. Paret reste sig då och gick ut i tamburen, där Ingun von Sydow satte sig i en länstol. Maken böjde sig fram, som för att kyssa henne, men istället sköt han henne i tinningen med en fickpistol. Därefter sköt han sig själv i huvudet och avled omedelbart.

Väl att märka finns det inga slutliga bevis för att Fredrik verkligen utförde dådet på Norr Mälarstrand 24, men få bedömare tror något annat. Det framkom senare att han hade lånat sin pistol av en god vän, jägmästaren Sven Hallman. Något självklart motiv till det inträffade har aldrig framkommit, men spekulationerna är många. Hatade han sin far? Hade ett utsvävande liv med sprit och droger gett honom alltför stora problem? Det rätta svaret tog Fredrik med sig i graven.