Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Många har hört historien om den svenske 1700-talskungen som lär ha dött av för mycket semlor. Stämmer det verkligen? Föll Adolf Fredrik offer för en semla?

Adolf Fredrik, Gustav III:s och Karl XIII:s far, dog verkligen av ett slaganfall på kvällen den 12 februari 1771 efter att ha ätit semla (eller ”hetvägg”, som det hette på den tiden). Så långt är ryktet sant. Då bör man emellertid betänka att kungen före desserten hade avnjutit en rejäl middag. Han började med böckling, vilket följdes av rysk kaviar. Tredje rätten var hummer, fjärde surkål, femte en tallrik kokt kött med rovor. Först därefter blev det dags för hetvägg, det vill säga en bulle som serverades med kanel, mandelmassa och varm mjölk. Till samtliga rätter dracks champagne.

Vittnen intygar att Adolf Fredrik var ”glad och nöjd” efter måltiden. Vid åttatiden på kvällen, då han satt vid spelbordet, fick han dock magkramp, lutade sig över bordet och klagade över yrsel. Därefter steg han upp, gick tio eller tolv steg och gled ned på en stol. Han knäppte upp västen och fick en varm servett över magen av drottning Lovisa Ulrika. Kungen kastade huvudet fram och tillbaka mot väggen och stolskarmen, grep tag i handlederna på två närvarande riksråd och avled.

Förmodligen var ett misskött magsår huvudskälet till slaganfallet. Men eftersom det sista kungen åt var en semla har denna gått till historien som vårt hittills främsta kulinariska mordvapen.

Fler bloggar