Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Idag är det dags för en modernhistorisk fråga som många har ställt sig, vissa med avsevärd nostalgi i rösten. När grundades egentligen Domusvaruhusen? Finns det något kvar, eller har alla försvunnit eller bytt namn?

Domus, som betyder ”hus” på latin, blev 1956 en allmän beteckning på ett varuhus inom Konsumentkooperationen (KF). När dessa varuhus var som flest uppgick de till fler än 200, och de utgjorde en av de mest integrerade och välkända delarna av det gamla svenska folkhemmet på 1960-, 1970- och 1980-talen. Alla som växte upp i Sverige under dessa decennier har minnen av Domus, och husen är än idag lätta att identifiera i gatubilden. Särskilt fasaderna har (med all rätt, anser åtminstone undertecknad) kritiserats för att ha förfulat och förstört mången stadskärna, och idag utgör de ett starkt minne av en epok vars makthavare hade föga eller intet till övers för det historiska kulturarvet.

Men även om husen ofta står kvar är Domus borta. På 1980- och 1990-talen avvecklades det ena Domusvaruhuset efter det andra, som ett led i KF:s ansiktslyftning och rationalisering. Istället fick vi idel gallerior och Coop-butiker.

Som längst höll Domusvaruhusen ut i Kristianstad och Oskarshamn, men även där har klockan klämtat för varumärket och affärsidén med olika diskar och avdelningar. I Oskarshamn försvann Domus så sent som i år (affären heter sedan någon månad Coop Extra), uppenbarligen utan att någon beklagade sig, varvid staden på denna punkt miste en sällsynt chans att vara unik.

Mig veterligen har Domus endast överlevt som benämning på enskilda avdelningar i anslutning till ett och annat gammalt Domusvaruhus, till exempel parfymavdelningar och restauranger. Om någon i bloggens läsekrets känner till ännu existerande Domusvaruhus får ni mer än gärna sprida era kunskaper om dem i kommentarsfältet.