De första svarta soldaterna i amerikanska armén

Historia I ett blogginlägg för några år sedan berättade jag om svarta soldater i amerikanska inbördeskriget, särskilt de som paradoxalt nog stred för sydstaterna. Men var detta verkligen första gången USA:s armé (och i det senare fallet CSA:s armé) använde sig av svarta soldater? Hade de inte förekommit i tidigare krig?

Jovisst, men motståndet hade varit massivt. Om vi betraktar de krig som bröt ut efter det att USA formellt börjat fungera som stat i och med att Storbritannien erkände de före detta koloniernas självständighet (år 1783) finner vi att svarta soldater deltog i 1812 års krig mot Storbritannien, men först efter mycket bråk om saken. Den amerikanska krigsledningens misstro mot svarta och deras krigsförmåga var stor, och i det längsta vägrade man att acceptera alla de svarta rekryter som anmälde sig. Inte ens när britterna intog och brände den nyanlagda huvudstaden Washington tackade man ja till frivilliga svarta under fanorna. Först två år efter krigsutbrottet, i krigets slutskede på hösten 1814, bytte man taktik. Andrew Jackson, som då var general och som senare skulle bli president, lovade slavar friheten om de stred mot britterna. Efter det att freden slutits bröt han löftet.

Detta gällde alltså USA:s armé. Det gällde inte USA:s flotta. Här var man betydligt mer liberal i synen på svarta volontärer.

Visa kommentarer (22 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Den amerikanska krigsledningens misstro mot svarta höll i sig till efter det andra världskriget. Det var först då som den amerikanska armén desegregerades.

 • Anonym

  Jag antar att det fanns en faktisk anledning till bristen på tilltro om deras krigsförmåga och inte enbart ett tyckande. Den allmänna kunskapsnivån var kanske inte så hög t.ex.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1041570829 Erin Winslow

   Då antar du fel. Finns ingen större motivering till krigande än lusten efter frihet! I Sydamerika blev Simon Bolivar besegrat av mulatt regementen gång efter gång. Detta var delvis därför att de redan var elitsoldater  utan också för att de hade blivit lovade frihet för sig själva och sina familjer om de kunde äntligen besegra Bolivar och hans män. Bolivar tvingades lova frihet att alla slavar för att få mulatt regementena att byta sidor. 

 • Anonym

  Redan under det Amerikanska revolutionent fanns ett regemente som innehöll en stor mängd svarta med namnet The 1st Rhode Island Regiment. De svarta soldaterna hade egna kompanier och en från andra amerikanska förband avvikande vit uniform.  The 1st Rhode Island Regiment började sätta upp 1775 och upplöstes 1783.

 • Anonym

  när araberna behärskade medelhavet fanns det fartyg (merd svarta segel) som hade en besättning med 200 sudannegrer vardera-dessa män är mycket stora och långa-i nordiska mytologin talar man om blåmännen-tror att problemet nog inte var bristande mod utan att afrikaner kanske har litet svårt för att lyda-vilket ju är ett friskhetstecken? för övrigt hade engelsmännen värvat ca 16000 tyska soldater den gången.

  • Anonym

   Hur vet du att afrikaner har svårt att lyda? Lyda vem? Är det kanske deras plikt att lyda den kloke vite mannen?

 • Anonym

  jaså? obamas pappa var iallafall officer under kriget.

 • Anonym

  Stämmer verkligen den här beskrivningen av Jacksons agerande? Var det för det första inte fria svarta som han rekryterade? Hur skulle f.ö. Jackson ha kunnat lova slavar friheten? Han var enbart general och slavägarna befann sig dessutom på samma sida i kriget.

 • Anonym

  Ett fascinerande människoöde som skymtar förbi i en Hollywood-film om Escadrille La Fayette är den svarte piloten Eugen Bullard. Escadrille La Fayette hette det flygförband med amerikanska frivilliga i den franska armén under det första världskriget. Bullard boxades i Paris före kriget. Han anmälde sig till Främlingslegionen när det första världskriget bröt ut. Sårades vid Somme. Under konvalescensen fick han pilotutbildning. Flög sedan med Escadrille La Fayette fram till dess USA gick med i kriget. Då fördes samtliga vita piloter över till amerikanska armén, men inte Eugen Bullard eftersom han hade fel hudfärg. Istället återvände han till sitt gamla regemente där han tjänstgjorde i staben. Efter kriget var han bl a jazztrummis och barägare i Pigalle. I slutet av 30-talet hjälpte han det franska kontra-spionaget att övervaka tyskar i Pigalle. När det andra världskriget bröt ut så deltog han i strider vid Orléans där han sårades igen. Franska regeringen lyckades få ut honom och hans döttrar via Spanien till USA. I slutet av 50-talet fick han motta Hederslegionen av De Gaulle.

  • Anonym

   Har du någon länk till en bok om denna man?

 • Anonym

  Dick Harrison har en förmåga att vara raljerande när det kommer till korta svar och notiser. Svarta i USA var länge ett problem för t.ex. den federala armén. Först pga av slaveriet i södern. Att rekrytera tusentals svarta kunde i södern ses som ett försök till uppror och leda till ett inbördeskrig (som ändå kom). Krigsmakten skaffade sig en kultur att inte organisera svarta, en inställning som höll i sig t.o.m. WWII.

  Andrew Jackson ”bröt sitt löfte”. Nja, han skulle inte ha gett det från början. Tusentals svarta blev fria i norra USA under 1800-talet, men att uppmana än fler till krig med löfte om frigivning var ett vågspel av samma skäl som ovan. Kongressen gjorde presidentens löfte felaktigt.

  Men eftersom det handlar om USA så är varken media eller historieprofessorer intresserade av att förklara saker och ting mer seriöst än i ovanstående artikel. Därför har också svensken i gemen en skruvad och fördomsfull syn på det stora landet i väster.

  • Anonym

   jag tycker harrison är urtypen för en lundahistoriker-m.a.o. en punschdoftande provinsiell figur som sitter i cigarröken om kvällarna och känner sig betydelsefull-lund har inte kommit längre än så tydligen…att han skrivit mängder av böcker som säljer som smör gör sannerligen inte det hela bättre, tycker jag.

   • Anonym

    Ytterst få soldater var värvade i det amerikanska inbördeskriget, de var i första hand frivilliga eller utplockade i något som liknade värnplikt. De slavar som deltog i striderna – på båda sidor – var antingen rymlingar eller utskickade av ägarna.

  • Anonym

   Pundit2012 : Jag ser faktiskt inget problem med Dick Harrisons korta men kärnfulla notis. Det är väldigt populärt i mainstream amerikansk media att alltid skylla alla former av rasism på Södern och slaveriet. Man bortser genomgående från två aspekter. Det fanns slaveri även i nordstater (Delaware var den sista slavstaten i USA) och det fanns en närmast rörande konsensus i USA, såväl i nord som syd, bland de vita att svarta ej skulle ha fulla medborgerliga rättigheter. Sedan skiftade de detaljerade härskarteknierna mellan de tu. Doktrinen ”separate, but equal” från Högsta domstolen tillkom t ex trettio år efter inbördeskrigets slut. Den amerikanska armén var segregerad så sent som 75 år efter inbördeskrigets slut. Det förtjänar kanske ett påpekande att sydstaterna förlorade inbördeskriget och var militärt ockuperade under tio år av nordsidan. Det går knappast att rasism och segregation i USA efter inbördeskriget enbart på folk i sydstaterna.

   • Anonym

    Våra slutsatser utgör ingen motsättning, du har helt rätt i det du säger. Men du och jag kan kosta på oss att missförstås i korta ordalag. Harrison däremot är en känd och framgångsrik historiker som skriver i media. Jag ställer högre krav på honom än andra – och han är ofta raljerande, ännu oftare politiskt korrekt (men han skriver ju för media, så det för man kanske se som nödvändigt).

    • Anonym

     Det är något frustrerande för en gamling som mig att notera att det inte utgör någon motsättning  när den ena sidan ”anser att uttalandet är raljerande” och den andra anser det balanserande, korrekt och informativt. 

 • Anonym

  Nu var ju Jackson inte president när detta löfte skulle ha avgetts (1814). Dessutom handlade det inte (om jag förstår saken rätt) alls om slavar utan om ”Free colored inhabitants of Louisiana” – vilka naturligtvis inte kunde friges eftersom de redan var fria.

 • Anonym

  Det här med svarta i USA är märkligt. Klart är att de svarta har fraktats från Afrika och sålts som slavar i USA. Därför finns svarta i USA. USA brukar beskrivas som frihetens stamort på Jorden. För vita kanske ja! Så fort någon skriver något om de svartas historia i USA då trampar man direkt på någon öm tå! Rasismen i USA är inte död! Historien är skrämmande. Efter andra världskriget lynchades en del svarta soldater när de kom hem och bar uniform. Så sent som på 60-talet fick svarta kämpa för att få åka med samma bussar som vita. I den amerikanska oavhängighetsförklaringen stod det ”alla föds fria”. När det skrevs pågick slaveriet för fullt. Det krävdes ett inbördeskrig för att få slut på de svartas slaveri. Slaveriet må vara formellt avskaffat men rasismen lever, inte bara där tyvärr!

 • Anonym

  nja-det vet jag ju inte förstås, men med tanke på deras erfarenheter av den vite mannen inte minst i sydstaterna kan man tänka sig en viss ovilja? även ”fria” vita män på den tiden var på den tiden fattiga och eländiga och lydde av ren rädsla en överordnad-jag menar att afrikaner är rätt stolta av naturen men det är ju också en annan fördom förstås?

 • Anonym

  Debatt utan kommentarsmöjlighet är maktens megafon.
  Jag läser inte det som inte går att kommentera.

  Vill SvD nå framgång så måste interaktiviteten öka och moderationen radikalt förbätras.

 • Anonym

  Jag vill se detta:
  1. Mail till skribenten med motivering till varför inlägg tas bort så att man kan lära sig något
  2. Fler tecken. 500 uppmuntrar till slagord och missgynnar seriös debatt
  3. Att gränsen på 3 inlägg gäller kommentarer på högsta nivå, inte svar. Åter för att gynna debatt.

 • Anonym

  Skriver under på allihopa. 100%.

Källa: ”Regeringen har öst in pengar”

Kulturministern om sparkade museichefen.

FOTO: Pi Frisk

Populäraste sommarpratarna

Kultursvep

”Trots sin rädsla har han flest”

Juliette Binoche krigsfotograf i ny film

Film

”Otroligt hur väl förberedda de var”.

Moderat politiker
rasar mot P1 Sommar

Kultursvep

”Public service är vänstervridet”

Karibisk piratstil i svävande värld

Spelbloggen

Inkluderande steampunk.

”Biopics med kvinnor
kan bli en ny trend”

Krönika

Genre länge förbehållen män.

J.M. Coetzee söker
sanningen om ön

Del 3

Om en resa i böckernas värld.

Korttänkt jämföra litteratur med tv

Krönika

Isabelle Ståhl om Amazon Unlimited.

”Borde skrämma livet ur alla som sålt skolor”

Lästips för politiker

Del 4 Elfriede Jelinek.

Omdiskuterat dödsfall väntar i The Simpsons

Kultursvep

En karaktär ska falla ifrån.

Tabut i svenskjudiska offentligheten

Krönika

Ricki Neuman om skuldkänslor.

”Jag är inte en sådan som drömmer”

Söndagsintervjun

Åsa Grennvalls mörker.

Festivalerna där 9 av 10 bokningar är män

Mansdominans på svenska festivaler.

Steven Seagal portad från bluesfestival

kultursvep

Putinvän förargar Estland.

Gör Annie Lööf-tatuering

kultursvep

Komikern i ny tv-serie om politik.

Priset för lån av e-böcker fyrdubblas

litteratur

Flera bibliotek har inte råd.

Utøyas minnesplats -
sår som aldrig läker

Tre år efter

”Vissa saker behöver människor och samhälle komma ihåg.”

Så här kan monumentet se ut

Bildspel

Se Jonas Dahlbergs förslag här.

Vad hände efter
självmålet i VM?

Quiz

Dick Harrison om Colombias historia.

Inspireras till nya Attefallshuset

Bildspel

Se det flyttbara strandhuset.

Kartlade Sydafrikas moraliska slagfält

Under Strecket

Per Wästberg efter vännens död.

Mannheimer; skarp och opretentiös

Minnesord

Den krassa verklighetens mästare.

Sverige är beroende av impulser utifrån

Kulturchefen

”Extra viktigt för oss.”

Krönika

”Jämför språk med muskler”

Isabelle Ståhl: Jag skräms av retorikexpertens roll.

Det är på sommaren
vi ska läsa elithyllan

Krönika

Våga motstå spänningsromanen.

Checklista för dialektlyssnaren

Språkspalt

Koll på diftongerna i sommar!

Kulturchefen

Våra dörrar måste fortsatt vara öppna

Fristäderna bör bli fler.

Tove Bengtsson

Tove BengtssonSpelbloggen

Till bloggen

Verskonst från exilen

Under strecket

Melitta Urbancics poesi nyupptäckt

Hon skapade en rysk vår i Sverige

under strecket

Ryssland var hett i 1880-talets Stockholm

Det litterära Odessa varken ryskt eller ukrainskt

Under strecket

En litterär rörelse föddes vidOdessas stränder.

Se unika färgbilder från förra sekelskiftet

Bildspel

Dokumenterade det ryska imperiet.

Kultur med livet
som insats

Leka med döden

Skottskadad för konsten.

Filmat våld lockar unga till Isis

Under strecket

Slåss om arvet efter bin Ladin.

Här är sommarens
bästa läsning

Del 2

SvD:s tips om läsning på semestern.

Tsarens rike på ett nytt sätt

Del II

Unika färgbilder från förra sekelskiftet.