Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Förra veckan fick jag en fråga om vår första Bernadottemonarks mat- och dryckesvanor. Vad åt och drack Karl XIV Johan? Blev hans vanor försvenskade, eller slog han vakt om en egen variant av det franska köket?

Svaret är att Jean Baptiste Bernadotte aldrig försvenskades, i synnerhet inte på det kulinariska planet. De enda svenska rätter han till nöds kunde acceptera var buljong och stekta äpplen. Däremot tyckte han mycket om franska omeletter, kyckling, kalv, fisk, grönsaker och – till skillnad från det absoluta flertalet dåtida svenskar – svamp. Kungens personliga favorit kallas fortfarande karljohanssvamp. Till förrätt åt han gärna ostron eller hummer.

När det gäller drycker höll sig kungen till franska viner, särskilt rödviner och champagne, samt portvin, madeira och sherry. En egenhet är att han lät importera korsikanska rödviner, vilka han antagligen hade lärt sig att uppskatta under ungdomens militärtjänstgöring på Korsika. Något annat skäl till att just dessa viner, som inte brukar räknas till de mer eftersträvansvärda, plötsligt dök upp i Sverige, vid kungens bord, är svårt att räkna ut. Epokens stora svenska alkoholdryck, brännvin, var kungen djupt förhatlig, men av hänsyn till sina svenska gäster (som ofta hade motsatt uppfattning om drycken) såg han till att den alltid fanns tillhands.

För övrigt insisterade Karl XIV Johan på att det skulle finnas ett kokt ägg vid hans tallrik. Om allt annat visade sig oaptitligt kunde han alltid äta ägget. Dessutom var det, menade man, svårt att förgifta ett ägg.

För mer information i detta ämne rekommenderas varmt Lars O. Lagerqvists bok Karl XIV Johan. En fransman i Norden (Prisma: 2005).