Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

En följdfråga på gårdagens blogg, även den av relevans för dagens kungliga händelse, berör själva dopvattnet. Stämmer det att man brukar döpa kungliga barn i vatten från Jordanfloden? Hur länge har man gjort det?

Ritualerna kring dopvattnet har en lång historia. Det väsentliga har i regel varit att vattnet varit helgat, det vill säga invigt genom en särskild ceremoni, så att det fick de krafter som var nödvändiga för att barnet via dopet skulle vinna inträde i den kristna församlingen. Under medeltiden skedde denna invigning på påsknatten, varefter det återinvigdes vid behov.

Idén att använda vatten från floden Jordan blev populär vid de europeiska hoven och i högreståndsfamiljer först på 1800-talet. Bakgrunden var dels att Jesus hade döpts i Jordan, dels den allmänna romantiska vurmen för Orienten under epoken, dels det faktum att det nu, tack vare den tekniska utvecklingen, gick lätt att transportera vatten från Mellanöstern över hela jordklotet. Jordanvattnets popularitet var så stor att mycket stora mängder vatten började säljas till pilgrimer och turister, en kommers som för övrigt fortfarande pågår.

Det svenska kungahuset drogs med i trenden, varför kungliga svenska barn på 1800-talet och i början av 1900-talet döptes med vatten från Jordanfloden. Men det var då. Vårt nuvarande kungapar har döpt sina barn i källvatten från Öland.