X
Annons
X

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

På konstmuseer över hela världen finns det gott om avbildningar av Judit med Holofernes avhuggna huvud. Motivet är hämtat från en apokryf skrift i Gamla testamentet, uppkallad efter den hjältemodiga änkan Judit. Men hur mycket av historien är baserat på verkliga händelser?

I berättelsen räddar Judit Israels folk från undergång genom att ta sig in i de anfallande assyriernas läger, där hon ser till att bli uppmärksammad av fältherren Holofernes. Han söker förföra henne och tar med henne till sitt tält, men när han ligger berusad på bädden hugger hon huvudet av honom med hans eget svärd. Hennes slavinna stoppar huvudet i sin matpåse, varefter de båda kvinnorna återvänder hem. Slutligen besegrar israeliterna den assyriska hären. Judit friger slavinnan och lever kvar i sin döde mans hus ända tills hon avlider vid den mogna åldern av 105 år.

Har detta hänt? Svar: nej. Hela boken är att betrakta som moralisk och uppbygglig fiktion, troligen tillkommen på 100-talet f.Kr., ett halvt millennium efter det att assyrierna utgjorde ett hot de främreorientaliska grannarna. Både Holofernes och Judit är påhittade. Den senare är en personifikation av Israels folk, och den förres invasion har aldrig ägt rum. Historien om Judit och Holofernes är alltså ett paradexempel på hur dikten har fått eget liv och i efterhand blivit uppfattad som sanning.