Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Att Tyskland leder sitt ursprung till det så kallade östfrankiska riket (lat. Francia orientalis) på 800-talet är ingen hemlighet för läsarna av denna blogg. Men fanns det äldre icke-frankiska kungliga traditioner i det som senare skulle bli det tyska riket? Bajuvarer (bayrare), alamanner (schwabare) med flera folk hade väl hertigdömen, inte regelrätta kungariken?

Det stämmer, men ett germanfolk öster om Rhen hade faktiskt ett eget kungarike, dokumenterat under flera sekler: thüringarna. Deras rike utbredde sig på 400-talet i nuvarande mellersta Tyskland och var en regionalt dominerande makt till 531, då det i grunden besegrades av frankerna. Kungahuset drabbades av en katastrof, skildrad i ett samtida diktverk, men själva Türingen blev inte integrerat i frankernas rike. Stormannaupproren var legio, och i längden var det omöjligt för den merovingiska dynastin i frankernas land att upprätthålla väldet över denna östliga periferi.

År 639 lyckades en man vid namn Radulf kasta av sig den frankiska överhögheten, varefter det återuppståndna thüringiska riket bestod ända tills den karolingiska dynastin skapade sitt imperium. Vi känner till tre kungliga efterträdare till Radulf – Hetan I, Gozbert och Hetan II – före den frankiska återerövringen på 740-talet. Av källorna att döma vacklade de mellan religionerna men valde slutligen att anamma kristendomen.