Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Jag har vid ett antal tillfällen i denna blogg behandlat figurer i Robin Hood-legenden och diskuterat deras historicitet. Men hur står det till med våra skandinaviska sociala banditer? Hur är det med en ryktbar dansk Robin Hood-figur, Jens Langkniv? Har han funnits, eller är han påhittad?

Endast ett fåtal läsare av Svenska Dagbladets blogg lär känna till Jens Langkniv, men i Danmark, i synnerhet på Jylland, är han långt ifrån okänd. I 1900-talets populärkultur framstår Jens ofta som en ädel rövare som stal från de rika för att ge till de fattiga. Han är en positivt laddad hjältegestalt, vars legendstatus har sanktionerats inom skönlitteraturen, framför allt av författarna Steen Steensen Blicher (1782–1848) och Jeppe Aakjær (1866–1930). Så långt rör det sig om fiktion. Det intressanta är vad vi finner om vi gräver djupare i Jens Langknivs historia.

Före 1800-talet berättades det också historier om Jens, men hjältedraget saknades. Han var snarare en negativ mytfigur, allmänt uppfattad som en ond man i det förflutna. Om vi gräver tillräckligt djupt hittar vi faktiskt en verklig Jens. Han förekommer i rättsliga källor från 1598, och till viss del kan hans liv och umgänge rekonstrueras. Jens omgav sig med en krets av minst sju personer – tiggare, rövare och mördare.

Jens Langkniv har alltså existerat, men han var ingen av folket älskad social bandit utan en kriminell figur som först flera sekler senare omvandlades till en dansk Robin Hood. (För mer information, se Henrik Fibæk Jensen, Jens Langkniv – en jysk Robin Hood?, Studier fra Sprog- og Oldtidsforskning, Köpenhamn 1993.)

Fler bloggar