Hur gammal är den svenska flaggan?

Historia Hur gammal är den svenska flaggan? Uppenbarligen började man inte flagga på allvar förrän i Stockholm på sent 1800-tal, och det blev inte allmänt bruk i hela Sverige förrän på 1910- och 1920-talen, men när framträder den blågula fanan första gången i historien?

Att spåra den till mitten av 1500-talet är inte svårt. Framför allt användes den till havs, eftersom det fanns ett konkret behov inom marinen och sjöfartsnäringen att markera nationell tillhörighet. Skeppen såg annars likadana ut, och det kunde vara hopplöst svårt att se vem som var vem i tider av krig och i samband med utrikeshandel. Men flaggans rötter är äldre än så. Kombinationen av blått och gult förekom ofta i olika mönster under svensk medeltid. Redan på 1200- och 1300-talen kunde man se färgkombinationen blått-gult eller blått-guld på kungliga motiv, till exempel på Magnus Ladulås lejonvapen och Albrekt av Mecklenburgs riksvapen med tre kronor. Att finna en absolut tidpunkt då blått och gult kombinerades i form av ett kors är desto svårare.

Den hittills bästa slutsatsen, mot bakgrund av tillgängligt källmaterial, är att det som senare skulle bli känt som Sveriges nationsflagga förekom i offentliga sammanhang från och med 1448. Mannen bakom designen var den nytillträdde kungen Karl Knutsson, som efter sitt trontillträde introducerade ett nytt riksvapen. Vi använder det fortfarande som Sveriges officiella ”stora riksvapen”: en fyrdelad huvudsköld med de tre kronorna i första och fjärde fälten och det så kallade folkungalejonet i andra och tredje. Som åtskillnad mellan de blå fälten lät Karl Knutsson placera ett gyllene kors, något som enligt många bedömare har kommit att utgöra en direkt förebild för utformningen av svenska flaggan. Om hypotesen är korrekt lär de tidiga Vasakungarna ha inspirerats dels av Karl Knutssons avskiljande kors i riksvapnet, dels av de danska kungarnas korssymbol (”Dannebrogen”) och av andra korssymboler i grannländerna.

Visa kommentarer (37 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  det finns en rikslikare för färgerna och det blåa ska vara blekt nästan blågrönt-inte alls så mörkt blått som det ofta är de flesta av dagens nationsflaggor  mycket unga (eftersom nationerna är det) – dannebrogen är väl äldst, kommer den svenska tvåa? hur såg gamla kinesiska flaggan ut? seden med flaggstång på tomten är typiskt svensk väl?

  • Anonym

   Den engelska flaggan torde väl vara äldre än den svenska? Och hur såg den Osmanska ut?

   Man använde väl inte nationsflaggor som vi gör idag. Gamla korsfararbanér och andra markörer för arméer är gammalt, men nationsflaggor?

   Hur står det till med flaggandet rent historiskt?

   • BigDemonicBunny

     Den osmanska flaggan har, åtminstone sedan 1453 varit en röd vimpel med den islamska halvmånen i vitt (heraldiskt silver) eller gult (heraldiskt guld). I stort identisk med den moderna turkiska flaggan, fast utan stjärnan. Som de flesta muslimska nationer så har det funnits varianter med en grön bakgrund, framför allt för ottomanska religösa institutioner.

    Stjärnan har funnits på militära flaggor sedan 1800-talet, med antingen 5, 7 eller 8 uddar (8 uddar fanns endast på marinflaggan och representerar kompassens 8 riktningar).

    P.S: En cool grej är att tidiga turkiska militärflaggor och mynt flaggor avbildade månen med skäran riktad uppåt eller neråt, det är inte förrän erövringen av konstantiopel (som också hade månen som en av sina symboler då Hekate-kulten hade sitt fäste där i förkristen tid) som skäran riktas åt vänster.

    • Anonym

     Det finns inget som heter ”marinflagga”. Det heter ”örlogsflagga” på örlogsfartyg och ”handelsflagga” på handelsfartyg.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1191972045 Gabriel Stein

   Det fanns länge ingen ‘officiell’ kinesisk flagga – liksom det inte fanns någon romersk eller byzantinsk flagga. Konceptet nationalflagga existerade helt enkelt inte på samma sätt (trots att nutida entusiaster försöker pådyvla gamla riken, t ex Byzans, flaggor). I början av 1900-talet, möjligen också i slutet av 1800-talet använde Kina en gul flagga med en drake; efter 1911 års revolution ersattes den med en ganska ful fem-radig flagga som symboliserade de fem nationaliteterna. De två äldsta flaggor vi känner till är förvisso Dannebrogen och sedan den schweiziska, som ju också är vitt kors på röd botten och också stammar från 1200-talet. Frankrike använde relativt tidigt ett liljebanér (Oriflamme) men huruvida det ska ses som nationalflagga bör nog stå osagt. Englands St Georgs-kors och Wales röda drake är också äldre än den svenska flaggan. Den svenska flaggan är relativt gammal av det enkla skälet att sverige är ett relativt gammalt rike.

 • Anonym

  Den danska flaggan tillkom enligt rätt samstämmiga uppgifter på 1200-talet. Förebilden kan mycket väl ha varit Johanniterordens färgsättning och kors, även om det väl är svårt att leda i bevis. Den svenska flaggan torde enligt Alf Åberg ha tillkommit under unionsstriderna på 1400-talet som en motståndssymbol mot de danska anspråken, vari färgsättningen är tydligt heraldiskt motsatt till de danska. Detta var så mycket enklare som blått och guld redan då sannolikt sedan gammalt förknippats med sveakungen och någon form av Sverige. Karl Knutssons heradliska komposition ger tydligt belägg för detta.
  Det folkliga flaggandet, med flaggstång på tomten, får sitt uppsving med unionskrisen 1905, och Svenska flaggans dag instiftades 1916 på initiativ av bl a Landstormsrörelsen, i syfte att under krigsåren stärka den nationella sammanhållningen.
  Med tanke på hur debatten gått under senare år, så har väl den svenska flaggan kvar rätt mycket av sin kraft som nationell motståndssymbol från 1400-talets unionsstrider, 1905 års unionskris, 1916 års beredskapspåfrestningar och dagens debatt om flaggans symboliska betydelse. Det har i alla tider funnits mörka krafter som den svenska flaggan varit en samlande kraft emot.

  • Anonym

   Synd bara att några av de mörkare idéernas fanbärare har använt den blågula flaggan så flitigt på senare år.  Min enkla tanke är att det är viktigt att svenska flaggan är en samlande symbol för alla som lever i Sverige.

   • MartinA

    Vad finns det att känna lojalitet med i din version av sverige? Jag känner oerhört mycket större lojalitet med de jag känner mig besläktad med än med vad DNs ledarsida tycker jag ska känna lojalitet med just denna vecka. Så är vi människor konstruerade, flagga eller icke flagga. Vad tror du händer i din version av sverige? Du kan inte ändra på hur evolutionen skapat oss människor. Dvs att vi grupperar oss med de vi känner oss besläktade med mot de som vi känner oss mindre besläktade med. Du tycks tro att sverige är ett geografiskt område och några hus och några institutioner?

    • Anonym

     Det kanske vore givande för dig att vidga din bekantskapskrets?  Konstigt att du tror dig veta vad jag tycker i frågor jag inte har diskuterat…  Det kan finnas olika modeller för hur invånarna i ett land som Sverige kan känna samhörighet.  Ett sätt är en gammaldags nationalistisk blodsgemenskap, där man är noga med att definiera vem som är etnisk svensk (vad är det?).  Ett annat sätt, som jag finner mer konstruktivt, är att betona de värderingar och de mål som de flesta av oss har gemensamt, t.ex. individens frihet, respekt för andra, demokrati.  Amerikaners patriotism är ett (kanske något överdrivet) exempel på den senare hållningen.

     • MartinA

      sverige var svenskarnas nationalstat. Nu har såna som du förvandlat det till en mindre, mer konfliktfyllt, fattigare, ledsnare version av USA. Som dessutom till skillnad från USA saknar declaration of independence och vars inidianer ännu inte utrotats och därför kommer fortsätta ställa till enorma problem. Fint bygge du sysslar med. Till råga på erländet har ni förändrat sverige på detta sättet med lögn och list. Ingen folkomröstning har hållits om att avveckla nationalstaten, invandringen har aldrig någonsin varit den största valfrågan.
      Och du kallar de som gör motstånd mot dessa övergrepp och excesser för ”mörkare idéernas fanbärare”? Har du ingen skam?

 • Anonym

  Snart avskaffas väl den också i förmån för regnbågsflaggan.

 • Anonym

  ”mörka krafter”? pja dessa gillar väl flaggor? jag citerar albert einstein: ”nationalismen är mänsklighetens barnsjukdom-som mässlingen ungefär”.  dannebrogen är med stor sannolikhet efter johanniterordens fana-de hade en borg på åland vid den tiden. ett mycket stort slag utkämpades vid tallin av danskarna under kung valdemar (sejr) -valdemarsleden gick via åland. korsen i flaggorna torde ha med korstågen att göra?
  jag vet att många tvivlar på detta, kan inte ”bevisa” nåt….

  • Anonym

   Det mesta tyder på att Einstein var avsevärt mer kompetent i fysik än i politik. Var och en skall hålla sig till sitt. Vi får förlåta Albert för att han inte begrep bättre.

   • BigDemonicBunny

     I det här fallet så begrep han saker och ting ganska väl. Förhoppningsvis.
    Nationalismen har alltid varit svagare bland de intellektuella skikten, då de är i sin natur bra mycket mer kosmopolitiska och bildar globala nätverk tack vare gemensamma intellektuella plattformar (filosofi, vetenskap, religion osv).
    Det är svårt att vara nationalist om man vet att det finns människor på andra sidan jorden som man har mer gemensamt med än sin granne (värderingar, intressen osv).

    Å andra sidan så finns det fortfarande idioter som vill spöa andra för att de hejar på olika fotbollslag.

   • BigDemonicBunny

     I det här fallet så begrep han saker och ting ganska väl. Förhoppningsvis.
    Nationalismen har alltid varit svagare bland de intellektuella skikten, då de är i sin natur bra mycket mer kosmopolitiska och bildar globala nätverk tack vare gemensamma intellektuella plattformar (filosofi, vetenskap, religion osv).
    Det är svårt att vara nationalist om man vet att det finns människor på andra sidan jorden som man har mer gemensamt med än sin granne (värderingar, intressen osv).

    Å andra sidan så finns det fortfarande idioter som vill spöa andra för att de hejar på olika fotbollslag.

  • Anonym

   Johanniterna hade inte en borg på Åland.

 • http://www.facebook.com/people/Jozef-Saers/100001239084575 Jozef Saers

  Erik den heliges fana borde väl också byggas in i resonemanget. Den hann ju avbildas innan den förstördes på 1700-talet.

  • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

    Hört uppgiften att den skall ha avbildats, frågan är bara VAR?

   • http://www.facebook.com/people/Jozef-Saers/100001239084575 Jozef Saers

     Kolla senaste numret av Fornvännen

    • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

     Tack,
     men typiskt att det är det enda nummer jag vet jag missat…….

 • Anonym

  ja den kinesiska efter 1912 var mkt besynnerlig. knasigt är också att belgiska och tyska flaggorna är så lika. hollands har samma färger som rysslands, italien och ungern samma sak. islams gröna fana är ju urgammal.
  viktigast var nog som sagt att fartygen måste föra nationsflagg när de var utomlands. den svarta flaggan var väl arabernas stridsflagga? den gröna symboliserade freden. som nation är som sagt sverige en av de äldre, men danska kungahuset är världens äldsta regererande? kina och indien är förstås ur-gamla….ett gult kors var förresten förr en varning för pesten….

  • Anonym

   Rysslands flagga har samma färger som Hollands. Det var Peter den Store som hade varit i Holland och var förtjust i det landet som införde den flaggan i Ryssland som deras nationalflagga.

  • Anonym

   Att Hollands och Rysslands flaggor är lika beror på att Peter den Store, som var mycket imponerad av Holland, tog Hollands flagga och vred den när han ville ha en rysk flagga. 

   • Anonym

    trodde den var påhittad efter perestrojkan – tsar peter praktiserade skeppsbygge i holland-ja…fanns det verkligen den flaggan då?

    • BigDemonicBunny

      Jepp. Det är inte påhittat, även om den troligare teorin är att det var Peter den Stores far (Alexei I) som införde flaggan, inspirerad av den holländska marinflaggan.

 • http://www.facebook.com/people/Hans-Holst/100001922910982 Hans Holst

  Sen ursprungliga färgen var mörkare blå och mera  åt ockra i det gula.  Prins Eugen lär ha designat den flagg, mellanblå och mellangul, som sedan kom att definieras i flagglagen.  Hade att göra med en utställning i Stockholm på 1890 talet  och lär ha prytt Strandvägen.  På1990-talet blev det ett mode bland seglare att låta sy upp den tidigare och lite häftigare flaggen. 

  • Anonym

   intressant! men den är ju mycket snyggare-litet urblekt-ser bra ut?

 • Anonym

  Den första civila flaggstången i Sverige restes enligt Nordiska Museet på Svindersviks gård i Nacka på 1700-talet. Ägare till Svindersvik var storköpmannen Claes Grill, som också var delägare i Ostindiska kompaniet. Sannolikt var det under inflytande av flaggningen på Ostindiska kompaniets fartyg, som flaggstången på Svindersvik uppfördes.

 • Krister

  Den engelska flaggan säga komma från Genuas flagga, eftersom man ville skydd av dess starka flotta i Medelhavet.
  Vid korstågen bestämde påven att Frankrike skulle ha rött kors på vitt och England vitt kors på rött, men man kom senare överrens om att byta. Fast användandet av en enda flagga dröjde till 1400-talet.

  • Anonym

   jamen så var det!!! kanonbra upplysning. england var pyttelitet på den tiden….

  • Anonym

   otroligt intressant! genua var en egen republik mellan 800-1794. hade etrt enormt inflytande och konkurrerade med republiken venedig om herraväldet på medelhavet. obs! inga kungar här inte-släkten grimaldi i monaco är genuensare, liksom grill (del grillo). england snodde genuas flagga, men anvädes den egentligen senare på fartygen? när kom union jack?

 • Anonym

  var det en klosterorden då? -det här har diskuterats tidigare, historikerna är inte att lita på ska tilläggas… 

 • Anonym

  1 dag köpt den igår…zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

 • Anonym

  ju fler man träffar från jordens alla länder desto mer förvånad blir man över hur lika vi alla är….globaliseringen är den verkliga hävstången! alla tjänar på detta?

 • Anonym

  Dick Harrison skriver om ”Albrekt av Mecklenburgs riksvapen med tre kronor”. Men även de mest källkritiska Weibullarna måste ju tillstå att det finns en blågul sköld med tre kronor i det gamla påvepalatset i Avignon som representerar kung Magnus Erikssons delegation.

 • Pingback: seo services

 • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

  Det nya partiprogrammet visar väl ganska klart att centern är ett parti som glömt varifrån de kommit, och inte vet vart de skall?
   
  Och det är precis det som återspeglas i opinionssiffrorna just nu.

Kultursvep
Riksdagsledamoten Gunnar Axén (M).

Moderat politiker rasar mot P1 Sommar

”Public service är vänstervridet”

FOTO: Claudio Bresciani/TT

Korttänkt jämföra litteratur med tv

Krönika

Isabelle Ståhl om Amazon Unlimited.

”Borde skrämma livet ur alla som sålt skolor”

Lästips för politiker

Del 4 Elfriede Jelinek.

Omdiskuterat dödsfall väntar i The Simpsons

Kultursvep

En karaktär ska falla ifrån.

Tabut i svenskjudiska offentligheten

Krönika

Ricki Neuman om skuldkänslor.

”Jag är inte en sådan som drömmer”

Söndagsintervjun

Åsa Grennvalls mörker.

Festivalerna där 9 av 10 bokningar är män

Mansdominans på svenska festivaler.

Steven Seagal portad från bluesfestival

kultursvep

Putinvän förargar Estland.

Gör Annie Lööf-tatuering

kultursvep

Komikern i ny tv-serie om politik.

Priset för lån av e-böcker fyrdubblas

litteratur

Flera bibliotek har inte råd.

Knausgård
floppar i USA

Litteratur

Kritik mot norsk ”sensation”.

Kritikern väljer konstutställningar

Konst

”Bergströms mönstervärld fascinerar”.

Utøyas minnesplats -
sår som aldrig läker

Tre år efter

”Vissa saker behöver människor och samhälle komma ihåg.”

Så här kan monumentet se ut

Bildspel

Se Jonas Dahlbergs förslag här.

”Teknologin
hatar mig med”

Profilen

Cameron Diaz i film om amatörporr.

Vad hände efter
självmålet i VM?

Quiz

Dick Harrison om Colombias historia.

Inspireras till nya Attefallshuset

Bildspel

Se det flyttbara strandhuset.

Kartlade Sydafrikas moraliska slagfält

Under Strecket

Per Wästberg efter vännens död.

Mannheimer; skarp och opretentiös

Minnesord

Den krassa verklighetens mästare.

Sverige är beroende av impulser utifrån

Kulturchefen

”Extra viktigt för oss.”

Krönika

”Jämför språk med muskler”

Isabelle Ståhl: Jag skräms av retorikexpertens roll.

Det är på sommaren
vi ska läsa elithyllan

Krönika

Våga motstå spänningsromanen.

Checklista för dialektlyssnaren

Språkspalt

Koll på diftongerna i sommar!

Kulturchefen

Våra dörrar måste fortsatt vara öppna

Fristäderna bör bli fler.

Tove Bengtsson

Tove BengtssonSpelbloggen

Till bloggen
Lokko

”Pavel, sök en förebild utan järnrör”

Det är förstås bara ett förslag.

Verskonst från exilen

Under strecket

Melitta Urbancics poesi nyupptäckt

Hon skapade en rysk vår i Sverige

under strecket

Ryssland var hett i 1880-talets Stockholm

Det litterära Odessa varken ryskt eller ukrainskt

Under strecket

En litterär rörelse föddes vidOdessas stränder.

Se unika färgbilder från förra sekelskiftet

Bildspel

Dokumenterade det ryska imperiet.

Kultur med livet
som insats

Leka med döden

Skottskadad för konsten.

Filmat våld lockar unga till Isis

Under strecket

Slåss om arvet efter bin Ladin.

Här är sommarens
bästa läsning

Del 2

SvD:s tips om läsning på semestern.

Tsarens rike på ett nytt sätt

Del II

Unika färgbilder från förra sekelskiftet.