Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Är det sant att det finns en rysk reseberättelse från 1400-talets Indien? Vem skrev den, och går den att få tag på?

Det är sant, och författaren hette Afanasij Nikitin. Han var köpman från Tver och reste omkring i norra och mellersta Indien omkring 1470, varefter han återvände till Ryssland via Svarta havet. Att döma av den krönikör som förmedlade reseberättelsen till oss avled Nikitin innan han nådde Smolensk, men hans text fördes av andra köpmän till Moskva.

Afanasij Nikitin hade otur. Han överfölls av tatarer redan utanför Astrachan, långt innan han nådde fram till Indien, plågades av motgångar och blev utfattig på sin resa. Indien är inget bra land för oss, konstaterar han, och bristen på kloster och kyrkor gör det inte bättre. Överallt lurar okristna furstar, ohederliga affärsmän och farliga sjörövare.

Klagomålen till trots rymmer Nikitins lilla skrift åtskilliga intressanta observationer. Han skriver om rajor och stormän (som han kallar bojarer, i enlighet med rysk terminologi), om historier om apkungen (apornas knjaz) i djungeln, om för ryssen märkliga klädesvanor (bara bröst, folk utan huvudbonad, etc.) och om arméer och krigföring. Hans uppfattning om indiska kvinnor präglas av ett djupt förakt och öppen fientlighet. De är, menar han, antingen horor eller häxor, tjuvar eller lurendrejare. Dessutom har de en tendens att mörda sina härskare med gift.

Afanasij Nikitins reseberättelse finns i svensk översättning: Resan bortom de tre haven 1466–1472 (Malmö och Lund 1961).