Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Eftersom en och annan i läsekretsen vet att jag i många år har ägnat mig åt att vara historisk ciceron i Syrien och Jordanien händer det att jag får frågor om lämningar efter europeiska medeltidsmänniskor i dessa nejder. I synnerhet korsriddarna tilldrar sig stort intresse. Finns det mycket kvar att se av deras aktiviteter? Eller är det mesta förstört?

Svaret är ja, det finns mycket. Både Syrien och Jordanien (liksom Libanon, Israel och Turkiet) har gott om gamla borgruiner och andra arkeologiska lämningar från medeltiden. Ingenting kan på denna punkt konkurrera med de syriska borgarna (i synnerhet inte johanniternas väldiga Krak des Chevaliers och den privata korsfararborgen Saône, som i modern tid har döpts om till ”Saladins borg”), men på grund av oron i landet är det för närvarande knappast tillrådligt att besöka dessa gamla slott. Invänta mer fredliga tider och åk dit då; ni lär inte ångra er.

Däremot går det alldeles utmärkt att riskfritt botanisera bland de gamla korsriddaranläggningarna i Jordanien. Kung Balduin I av Jerusalem började expandera öster om Jordanfloden 1107, och 1115 grundade korsriddarna en borg som fick namnet Mons Realis (franska Le Krak de Montreal, ”Kungliga bergets slott”). Borgen finns kvar, i ruiner, och heter idag Shobak. Det är en kusligt fascinerade anläggning på ett berg mitt i ödemarken, en av de mest suggestiva medeltida fornlämningar jag har sett. Därefter grundade korsriddarna ytterligare borgar, bland annat två vid det gamla nabateiska ruinområdet Petra, en kort resväg söder om Shobak, men just de borgarna är föga mer än sönderfallna ruiner och besöks endast av verkliga entusiaster. Den i särklass viktigaste fästningen i området var Karak, som började byggas 1142. Den är mycket välbevarad och ligger lättåtkomligt mitt i staden med samma namn.

Korsfararnas välde i Jordanien (formellt organiserat som herraväldet Oultrejourdain), blev kortlivat. Från 1169 angrep muslimerna ofta de ovannämnda borgarna, från 1174 under befäl av Saladin. Karak motstod flera belägringar, men efter Jerusalems fall 1187 kunde inte heller korsfararna i Oultrejourdain stå emot fienden. Karak föll 1188. Korsfararnas sista hållpunkt i Jordanien var Shobak, som kapitulerade 1189 efter en lång belägring.