Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Idag släpper jag fram en fråga från Lund. Till de företeelser som en inflyttad till staden snabbt lär känna hör studentspexen, och inget dylikt är mer legendomspunnet än Uarda från 1908, som fortfarande uppförs med regelbundna mellanrum. I centrum står faraos dotter Uarda. Har hon funnits? Eller bygger spexet på fiktion?

Förvisso stammar de äldsta med säkerhet kända personerna i skrivna dokument från det gamla Egypten, men Uarda är påhittad. Hon introducerades i litteraturen av den tyske egyptologen och författaren Georg Moritz Ebers (1837–1898), som var professor i Leipzig och på fritiden skrev romaner med bland annat fornegyptiska motiv. Uarda publicerades i tre band 1877. Till saken hör att den egyptiska kulturen var föremål för ett stigande intresse under denna period. Konstnärer som David Roberts, Ippolito Caffi och Elihu Vedder skapade en högst romantisk och långt ifrån alltid historiskt korrekt bild av landet och dess epoker. Man vurmade för Isisprästinnor, sfinxer och palmer vid Nilen. Inom romankonsten bröt Théophile Gautier marken genom Romanen om mumien (Roman de la Momie, 1857). Ebers var alltså inte ensam, och när lundensarna några decennier senare omvandlade romanen till spex anslöt de sig till en väletablerad motivkrets.