Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Annandag jul firas i den kristna traditionen till minne av när martyren Stefanos (Stefan) stenades till döds, en händelse som nämns i Apostlagärningarna. Men på engelska brukar termen Boxing Day användas. Syftar detta månne också på steningen? Det vill säga, menar man att Stefan boxades till döds?

Nej, så är det inte. Den kyrkliga högtiden kallas i engelsktalande länder i regel Saint Stephen’s Day, vilket syftar på samme Stefan som hos oss. Boxing Day är en huvudsakligen världslig högtid som ibland firas den 26 och ibland den 27 december (om den 26 infaller på en söndag). Inom ramen för firandet har man ibland haft för vana att skänka gåvor, särskilt pengar, till behövande eller till tjänstefolk.

Ingen vet egentligen vad termen ”boxing” syftar på, men en vanlig förklaring är att ordet går tillbaka på just givandet av penning- och matgåvor. Skänkerna samlades in i små skrin och lådor, Christmas boxes. Företeelsen är omvittnad i engelska källor på 1600-talet och kan mycket väl ha medeltida anor.