Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Vilket är Sveriges äldsta bevarade klädesplagg? Är det Bockstensmannens dräkt från mitten av 1300-talet, eller stämmer det att det finns ett plagg från Söderköping som är mycket äldre?

Svar: ingetdera är äldst. Söderköpingsplagget, en kjortel, stammar från första hälften av 1200-talet och är därmed äldre än Bockstensmannens dräkt, men båda dräkterna är kraftigt distanserade av Gerumsmanteln, som idag förvaras på Historiska museet i Stockholm, där den kan beskådas i den permanenta basutställningen på bottenvåningen.

Manteln hittades i juni 1920 i Östra Gerums socken i Västergötland, varav namnet. Upphittarna lystrade till namnen Johan Fredrik Klasson och Erik Rydberg; Johan råkade finna manteln när han höll på att bryta torv. Den är tillverkad av vävt ylle, aningen oval till formen och mäter 2,5 x 2 meter. Vävningstekniken har fått som resultat att manteln har vad som närmast kan liknas vid ett hundtandsmönster. Idag är den brun, men det beror på att den har färgats av vattnet i mossen. Vilken färg den ursprungligen haft har jag ingen aning om, mer än att det torde ha rört sig om minst två färger (forskning pågår).

Analyser har visat att manteln vävdes någon gång mellan 360 och 100 f.Kr., det vill säga under den epok som brukar kallas förromersk järnålder. Till det mest spännande hör det faktum att den har små stickhål, sannolikt från en kniv, vilket har lett till en hypotes om att bäraren blev mördad genom fem knivhugg.

Fler bloggar