Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

På kartor över mongolväldet på 1200-talet framstår det ibland som om Vietnam ingick, men ibland utelämnas området. Vilket är sant? Erövrade Kublai khans styrkor nuvarande Vietnam eller inte?

Före 900-talet hade nuvarande norra Vietnam ofta lytt under kinesiska kejsare och därför anammat en i hög grad kinesisk kultur inom religion och administration. Men under den politiska och militära splittringen i Kina på 900-talet frigjorde sig vietnameserna från den mäktiga grannen i norr. Ridån gick upp för riket Dai Viet, det institutionella fröet till dagens Vietnam. På mongolväldets tid var denna självständighet sedan sekler ett etablerat faktum. Kublai khan ärvde emellertid de gamla kinesiska maktanspråken och lät därför sina numerärt överlägsna styrkor invadera från norr.

Kriget förlöpte inte till mongolernas fördel. Liksom expeditionerna till Japan och Java blev det vietnameiska fälttåget en mongolisk katastrof. Vietnameserna drog sig tillbaka till bergen och djungeln, där de lätt besegrade förföljande mongolstyrkor, som var helt ovana vid djungelkrigföring. Kublai khan vägrade att inse faktum och sände in nya arméer, vilka drabbades av samma missöde. Under en fas valde han att eskalera kriget genom att sjövägen angripa Champa, ett austronesiskt rike som var beläget söder om Dai Viet, i nuvarande mellersta Vietnam. Syftet var att skära av Dai Viets sydgräns och ställa fienden mellan två eldar. Inte heller detta lyckades.

Till slut kompromissade man sig fram till en fred som gjorde det möjligt för storkhanen att rädda ansiktet. Härskarna i Dai Viet och Champa erkände formellt Kublai Khans överhöghet men behöll i praktiken sin självständighet. När de båda rikena inlemmas i mongolväldet på moderna kartor åsyftas denna överhöghet. När de inte inlemmas åsyftas det faktum att mongolerna i praktiken inte hade mycket inflytande i något av rikena. Det enda sydöstasiatiska land som Kublai khan hade verkliga militära framgångar i var Burma.

Fler bloggar