Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

I historisk litteratur kan man ofta läsa att vikingatågen inleddes genom plundringen av Lindisfarne på Holy Island, vid Englands nordöstkust, år 793. Men är det verkligen sant? Fanns det inte liknande plundringståg tidigare?

Jo, det fanns det. Ett känt exempel är den expedition till Rhenmynningen på 500-talet som leddes av Chlochilaichus, alias Hygelac och Hugleik; jag bloggade om den för några månader sedan. Men även om vi begränsar oss till det sena 700-talet blir Lindisfarne inte först. Enligt Anglosaxiska krönikan anlände några skepp till Portland vid Engelska kanalen vid en icke närmare specificerad tidpunkt efter 786. Besättningarna möttes av den lokale styresmannen, som befallde dem att bege sig till Dorchesters kungsgård. De nyanlända, som var allt annat än fredligt sinnade, slog ihjäl honom. Hotet från dessa och andra våldsverkare bedömdes som så allvarligt att kung Offa av Mercia år 792 uppmanade folket i Kent att stärka försvarsanläggningarna mot havet.

Attacken mot Lindisfarne nämns i samma krönika, och den dateras till den 8 juni 793. Enligt krönikören hade folket varskotts av järtecken i form av virvelvindar, blixtar och åsynen av drakar som flög genom luften, varefter en tid av hungersnöd hade följt – och sedan kom nordborna.

Fler bloggar