Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Till historiefrågornas klassiker hör det till synes evigt återkommande spörsmålet om vikingarnas hornhjälmar. De flesta vet numera att den yngre järnålderns nordbor aldrig kan bevisas ha använt dylika, men hur uppkom idén? Och har det någonsin funnits verkliga hornhjälmar? Visst finns det belägg från bronsåldern?

Först och främst bör det göras klart att nuvarande åsikt, att vikingarna inte hade hornhjälmar, grundar sig på fyndbrist. Överhuvudtaget har vi ont om bevarade hjälmar från epoken, men de som faktiskt finns saknar horn. Den enda någorlunda kompletta vikingatida hjälmen stammar från en norsk hövdingagrav i Gjermundbu i Ringerike och tillverkades på 900-talet. Den saknar horn. Det gör även de vendeltida hjälmar som har hittats i Uppland. Faktum är att de vikingatida hjälmarna var fullt ändamålsenliga, när det gällde strid, och absolut inte borde ha haft de onödiga och farliga hornen. Om en krigare huggit mot hornen hade hjälmen lätt lidit allvarlig skada och vikingen riskerat att dö.

När vikingarna blev populära i litteratur och konst under första hälften av 1800-talet saknas hornen i avbildningarna. Istället experimenterade konstnärerna med andra ohistoriska attiraljer, företrädesvis olika typer av vingar – först små vingar, sedan stora vingar (särskilt på hövdingarna och kungarna). Först mot seklets slut, definitivt på 1890-talet och i början av 1900-talet, möter vi våra första hornprydda vikingahjälmar i konsten. En bidragande orsak till att de slog igenom var uppsättningar av Wagners operor, där valkyrior och germanska hjältar behövde sceniskt effektiva munderingar. Det verkliga genombrottet för hornhjälmarna kom under första hälften av 1900-talet.

Men visst har det funnits hornprydda hjälmar i det förflutna. Gudar och hjältar med horn är kända från många kulturer, även från Europa. Vi finner en sådan figur avbildad på de danska Gallehushornen från järnåldern, och från bronsåldern har vi de kända Viksøhornen, förvarade på Nationalmuseum i Köpenhamn. Ett engelskt exempel är Batterseahjälmen, troligen från seklet närmast före Kristi födelse. Varken Batterseahjälmen eller Viksøhornen har varit avsedda att användas i strid, annat än möjligen som ceremoniella huvudbonader för hövdingar som inte deltog i själva kampen. Inte ens sådana fynd har dock gjorts för vikingatidens räkning.

Fler bloggar