Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Till de återkommande frågorna i min mailbox hör undringarna om vad Adolf Hitler menade med att kalla sitt kortlivade välde ”Tredje riket”. Vilket var rike nr. 1 och rike nr. 2?

Faktum är att termen ”Tredje riket” har använts i många olika sammanhang, framför allt under medeltiden och 1800-talet. Med benämningen åsyftades i regel en framtidsvision om en kommande guldålder för mänskligheten. Men det var något helt annat Hitler i tankarna. Han var betydligt mer konkret och syftade på tysk historia.

”Första riket” i nazitysk historieskrivning är det kejsardöme som på svenska brukar kallas ”tysk-romerska riket”. Dess officiella benämning var Det Heliga Romerska Riket av Tysk Nation. Det grundades när den tyske kungen Otto I kröntes till romersk kejsare av påven år 962 och avskaffades formellt 1806, då Napoleons erövringar hade gjort det (sedan länge enbart på papperet existerande imperiet) obsolet.

Med ”Andra riket” avsågs det tyska kejsardöme som grundades i Versailles 1871, under fransk-tyska kriget. Riket var under några decennier Europas militära stormakt men gick i graven med första världskriget. Kejsar Vilhelm II abdikerade 1918 och Tyskland blev republik.

Adolf Hitlers dröm var att skapa ett Tredje rike som skulle överglänsa de båda tidigare i såväl omfång som tid. Omfångsmässigt lyckades han utomordentligt, det vill säga fram till 1942, men tidsmässigt blev det dunderfiasko. Rike nr. 1 varade i 844 år (och i hela 1 006 år, om vi räknar från Karl den stores kejsarkröning år 800), rike nr. 2 i 47 år och rike nr. 3 i 11 år.

Fler bloggar