Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

En fråga som då och då trillar in i mailboxen, gissningsvis från folk i nordöstra Skåne, är om det är sant, vilket ofta påstås, att Kristianstad har varit polsk exilhuvudstad. Stämmer det att polska kungahuset under Karl XII:s tid emigrerade till Kristianstad?

Javisst. Stanisław I Leszczyński, Karl XII:s allierade, störtades från den polska tronen när nyheten nådde Polen om det svenska nederlaget i slaget vid Poltava 1709. Han flydde till Sverige och levde under påföljande decennium på olika orter. I omkring tre års tid uppehöll sig den polska exilkungafamiljen i Kristianstad. Stanisław gjorde på 1730-talet ett nytt försök att bli polsk kung, men efter nederlaget i polska tronföljdskriget fick han nöja sig med att härska till sin död 1766 över Lorraine.

Väl att märka var Kristianstad även under en kort tid exilhuvudstad för Ukraina. Kosackhetmanen Filip Orlik (eller Pylyp Orlyk) anlände till Skåne 1716 och bodde under de närmaste åren i Kristianstad, innan han återvände till kontinenten, där han levde ett kringflackande liv till sin död i Moldova 1742.

Om vi till detta lägger det faktum att Karl XII själv residerade i Lund under några år på 1710-talet framstår dåtidens Skåne som ett på kungligheter synnerligen tätbefolkat landskap.