X
Annons
X

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Idag är det dags för en mathistorisk fråga. Om några månader är det jul, och det tilltagande mörkret och den alltmer märkbara kylan har säkert fått en och annan att börja längta efter adventsljusstakar och pepparkakor. Därav en fråga som möter mig varje höst och vinter: hade man peppar i pepparkakor förr i tiden? Finns det alltså ett verkligt skäl till det för en nutidsmänniska så besynnerliga namnet på kakan?

Pepparkakan har en lång historia, inledningsvis främst länkad till Tyskland (i Nürnberg, Basel och Aachen tillverkades redan på 1500-talet pepparkakor för export), något som gör det fullt möjligt att forska om dess ingredienser före den moderna julpepparkakans tid. Och visst – då finner vi peppar. Skälet var den fascination för exotiska kryddor som drabbade de välbeställda skikten i Europa under medeltiden och som höll i sig ända tills vågen av billigt socker från Västindien sköljde över Europa på 1700-talet och slog ut många av de gamla kryddstinna recepten. Peppar var en av de mest lättillgängliga av de exotiska kryddorna, och det var en allmän uppfattning att kryddan hade välgörande medicinska egenskaper (därav uttrycket att man blir ”snäll” av att äta pepparkakor). Eftersom detta var innan socker blev allenarådande som sötningsmedel använde man gärna honung i kakorna, samt en och annan ytterligare krydda – variationen var stor, men i regel hade ingefära en stark ställning.

Som exempel på en pepparkaka med peppar kan vi betrakta ett recept från Cajsa Wargs berömda 1700-talskokbok (här med moderna mått), som kan tillagas i en sockerkaksform:

drygt 3 dl honung

drygt 1 ½ dl socker (gärna farin- eller råsocker)

10 äggulor

5 äggvitor

drygt 3 dl vetemjöl

mald ingefära ”efter behag” (1 ½ tsk)

pomeransskal ”efter behag” (100 g)

peppar ”efter behag” (2 krm)

Koka upp honungen i en kastrull. Skumma av slaggen. Låt den svalna. Blanda i socker. Vispa äggen luftigt och blanda lite i sänder med honungsröran. Tillsätt ingefära, pomeransskal (kan bytas mot syltade apelsinskal om man inte hittar pomerans) och nymald svartpeppar. Rör slutligen i vetemjölet. Häll allt i en väl smord och bröad form. Grädda i 175 grader i ca 75 minuter.