Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Det har cirkulerat ett antal märkliga uppgifter om Monaco under de senaste veckorna, detta med anledning av furstbröllopet i den lilla monarkin. Eftersom jag även har fått konkreta frågor till mailboxen (dick.harrison@svd.se) passar jag på att använda dagens blogginlägg till att reda ut de två vanligaste missuppfattningarna.

Missuppfattning 1: Om den nuvarande monarken Albert inte får manliga tronarvingar kommer Frankrike att annektera furstendömet när han dör. Detta är helt fel. I enlighet med ett avtal mellan Frankrike och Monaco från 2002 är det lilla furstendömets självständighet garanterad oavsett om Albert får manlig arvinge eller kvinnlig arvinge. Även andra släktingar har arvsrätt.

Missuppfattning 2: Den regerande familjen i Monaco är världens äldsta regerande dynasti. Även detta är fel. Förvisso har namnet Grimaldi funnits med i genuesisk och monegaskisk historia sedan medeltiden, men nuvarande furstefamilj tillhör senkomlingarna i den monarkiska världshistorien. Furst Louis II (d. 1949) av Monaco hade inga legitima arvingar, bara den illegitimt födda dottern Charlotte (d. 1977), som han adopterade efter en lagändring i syfte att förhindra att tronen efter hans död övergick till den tyske fursten Vilhelm av Urach. Vid Louis död övertogs tronen av Rainier III, son till Charlotte och hennes man, greve Pierre de Polignac (d. 1964), som därmed blev anfader till den nya släktgren som började regera Monaco. Charlotte och Pierre hade tidigare upphöjts till hertigpar av Valentinois och övertagit släktnamnet Grimaldi.

Formellt heter den nya dynastigrenen, som alltså kom till makten först i samband med Rainiers trontillträde år 1949, Grimaldi-Valentinois.

Fler bloggar