Annons

Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Vilken enda fråga borde Jeb Bush varit förberedd på?

Men, det var han tydligen inte. I måndags svarade han ”ja” om han – ifall han visste vad vi vet nu – skulle ha anfallit Irak. Det skulle Hillary Clinton också ha gjort, menade han. I onsdags sa han att han inte vet eftersom det är en hypotetisk fråga. Och sedan sa han att nej, det skulle han inte, och också att han är lojal mot sin storebror George W.

Helomvändningen har vevats i alla medier, parallellt med videon där en collegestudent anklagar George W Bush för att ha skapat IS. Studenten sa så här (mer bakgrund i denna CNN-artikel):

– Why are you saying that ISIS was created by us not having a presence in the Middle East when it’s pointless wars where we send young American men to die for the idea of American exceptionalism? Why are you spouting nationalist rhetoric to get us involved in more wars?

Jeb Bush gled iväg med ett Vi har olika åsikter om detta. Balansgången blir extra svår för honom eftersom ett avståndstagande kan tolkas som att han inte värdesätter militärens insatser och uppoffringar.

De övriga republikanska potentiella kandidaterna grep förstås gladeligen tillfället att hacka på Bush som porträtteras som en favorit (men ligger illa till i flera delstatsmätningar och att han var oförberedd skylls bl a på att han är ringrostig efter att ha varit borta från politiken i tio år). Genomgång här i Washington Post, med bland annat snusförnuftiga ”…om man överväger att ställa upp i presidentvalet måste man kunna svara på frågor som är viktiga för landet” från New Jersey-guvernören Chris Christie.

Det hela belyser ännu en nackdel med ett race Bush-Clinton – att USA då inte kan få en framåtblickande debatt om efterspelet till kriget och  Mellanösternpolitiken.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.