Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Det går nästan inte en dag utan att en republikan kastar sin hatt i ringen.

På tisdagen var det Mike Huckabees tur i sin (och Bill Clintons) barndomsstad Hope i Arkansas.

Han är mer känd än måndagens duo, Ben Carson och Carly Fiorina, efter åren med egen show i Fox News. Han segrade överraskande i Iowa 2008 men kunde trots fler delstatssegrar inte hålla emot etablissemangets John McCain. Den här gången har han sagt att han räknar med att ha mer resurser.

– Vilken idiot till redneck som helst kan kliva in i en bar och mucka gräl. Men en sann ledare tar sig bara an strider han kan vinna, sa Huckabee i sin kampanjvideo.

Jag har sagt det förut och säger det igen. Huckabee är en av få politiker som har humor och det var ett nöje att gå på hans kampanjmöten. Mest populär är han bland väckelsekristna men hamnar högt även bland äldre, framgår det i denna artikel i USA Today. Men här, i Washington Post, vägs positivt och negativt: nej, han har inte tillbringat en dag i ”Washington”, nej, skrytet om att han tog sig an Clintons stämmer inte och en del i partiet hävdar att han inte var tillräckligt renlärig som guvernör i Arkansas beträffande skatter och utgifter .

o

Den republikanske partiordföranden Reince Priebus är troligen lite bekymrad. Det är redan sex som kandiderar, en som nästan kandiderar (Jeb Bush), en som hoppas på comeback nu när han friats från misstankar i det s k Bridgegate (Chris Christie) och ett tiotal till som sagt att de grunnar på saken. Så här spagettiartat ser diagrammet ut på realclearpolitics.com genom min mobilkamera:

photo

o

På andra sidan tyder en färsk mätning på att skriverierna om familjestiftelsen och raderade mejl ger utslag i Hillary Clintons opinionssiffror. Just nu har 42 procent en negativ uppfattning om henne, mot 36 procent i april, enligt WSJ. Bill Clinton intervjuades av NBC under en resa i Afrika, summering här, och sa då att stiftelsen inte gjort några fel och att han tänker fortsätta som välbetald talare (upp till en halv miljon dollar per gång) eftersom han ”måste betala räkningarna”.

Nästa utspel från Hillary Clinton blir invandringen. I Nevada på tisdagskvällen.

Och tisdagen är också officiell publiceringsdag för Peter Schweizers bok Clinton Cash. Paret påstås ha dragit in 130 miljoner dollar.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar