Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Mamman örfilar och knuffar sin tonårsson som dolt huvudet i en svart luvtröja. Han värjer sig men hon tvingar envist bort honom från gatukravallerna i Baltimore.

– Jag önskar att fler föräldrar tog kontrollen över sina ungar på det sättet, kommenterade polischefen Anthony Batts.

Men, där bortsåg han från ett av grundproblemen. De mestadels unga männen kommer inte från stabila hem och de har vuxit upp i kvarter med djup misstro mot polisen.

Det är ännu så länge okänt vad kvinnan heter. Men, det lär inte dröja länge förrän någon tv-station hittat henne och bjudit in henne till morgonsofforna, kanske till och med i Fox News där kommentatorn Charles Payne utnämnt henne till ”mom of the year in Baltimore”. Videon plus bakgrund här.

o

Uppdatering: mamman heter Toya Graham och i en lång intervju med CBS News på tisdagskvällen (gäst i soffan onsdag morgon) berättade hon att hon fick syn på sin ende son i mängden. Hon fortsatte ”…jag vill inte att han ska bli en Freddie Gray” och sa att hon helt enkelt bara kände att hon måste ingripa och få bort honom. ”Han visste att han var illa ute” tillade hon om pojken som någonstans inser att hon är orolig och vill hans bästa med sina tuffa regler. Mer av intervjun här.

o

President Barack Obama som har japanske premiärministern Shinzo Abe på statsbesök fick förstås en fråga om polisbrutalitet och gatuvåld på den gemensamma presskonferensen. Han skyllde på gäng och kriminella element, precis som de ansvariga i Baltimore gjort. Men han underströk också att det som skett inte är något nytt och framhöll vikten av bättre polisrutiner och fortsatte sedan ovanligt känslosamt med:

– Utan att på något sätt ursäkta brottslighet är det så att vi vet att om vi har utfattiga områden renons på framtidsmöjligheter – där barn föds in i hopplös fattigdom med föräldrar som inte klarar att vara föräldrar på grund av missbruk, fängelsestraff, undermålig utbildning – så är chanserna större att dessa ungar hamnar i fängelse eller dödas än i college. I områden där det inte finns några fäder som kan vägleda unga män, områden där inga investeringar görs, områden där tillverkningsindustrin försvunnit och drogindustrin blir huvudarbetsgivare för en massa människor… I sådana miljöer lurar vi oss själva om vi tror att det räcker att skicka in polisen för att rensa upp.

Obama varnade att liknande våldsspiraler kommer att uppstå gång på gång om inte samhället tar itu med de underliggande problemen.

Svarta sajten The Root går igenom, här, vad som hände med den 25-årige Freddie Gray som avled av skador fick efter att ha gripits av polis. Sex frågor om händelsen förblir obesvarade, till exempel varför inte banden från samtalen till larmnumret 911 offentliggjorts. Freddie Grays namn har nu lagts till en lång rad andra namn på unga svarta män som dödats av polis eller vakter.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar