Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Ett grönt äpple – det är ett av de bestående minnena av en intervju med neurologen Oliver Sacks.

Han stack nämligen till mig ett sådant när jag avböjt hans erbjudande om att följa mig från sjukhuset där han jobbade till tunnelbanan i en, då, otrygg del av Manhattan.

Samtalet hade handlat om Seeing Voices om de dövas värld, en av hans många böcker om neurologiska fenomen som nått jättepublik i hela världen.

Nu förbereder Oliver Sacks sig – och sina läsare – för döden.

I en artikel i New York Times för ett tag sedan berättade han (här) att han har cancermetastaser i levern. Det handlar om månader, inte år, fortsatte han, inte ”utan skräck” men med mer tacksamhet för att han älskat och älskats, för att han fick mycket och gett något tillbaka.

I The New York Review of Books beskriver han (i numret som kommer 23 april, här) den behandling han genomgick. Han mådde sämre än han någonsin gjort i hela sitt liv men det vände på tionde dagen. Epilogen lyder:

– The hepatic artery embolization destroyed 80 percent of the tumors in my liver. Now, three weeks later, I am having the remainder of the metastases embolized. With this, I hope I may feel really well for three or four months, in a way that, perhaps, with so many metastases growing inside me and draining my energy for a year or more, would scarcely have been possible before.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar