Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Kan man klara sig med mat på 29 dollar i veckan?

Det är vad mottagarna av Snap (Supplemental Nutrition Assistance Program) får. I dagligt tal kallas Snap matkuponger. Antalet amerikaner som kvalificerade sig för sådana bidrag steg dramatiskt under den långa lågkonjunkturen – till hela 47 miljoner.

Kongressrepublikanerna har inlett försök att reformera systemet och sänka kostnaderna medan den demokratiska oppositionen bromsar med argument som ”vi kan inte lösa budgetproblemen genom att klämma åt de fattiga”.

Ett soppkök i New York manar folk att sätta sig in i bidragstagarnas verklighet med kampanjen #FoodBankNYCChallenge. En av dem som nappade var filmstjärnan Gwyneth Paltrow som i vanlig ordning hånas som alltför mycket av aningslös do-gooder.

Hon tog en bild av sina inköp. Det var kruskål, ägg, sötpotatis, vitlök, lime, sallad, brunt ris, ägg, alltså nyttigheter som inte brukar nämnas i fördomsfulla beskrivningar av låginkomsttagarnas kost. Reaktionen blev dels påpekanden om att Snapsummorna varierar och att hon ägnat sig åt värsta sortens slumturism. Men, också, att hon fick uppleva det som möter mottagarna när andra i snabbköpskön har åsikter om vad de använder pengarna till. Anklagelser om inköp av hummer dyker upp ibland.

CCJ8uiWUoAAQXqn

Det senare är en del i en större trend som pågår ute i republikanskt styrda delstater. I Kansas väntas guvernören Sam Brownback skriva under en ny lag med förbud mot vad socialbidrag  får användas till, t ex tatueringar, stripteaseklubbar, massage, tobak, manikyr, lyxiga underkläder, kryssningar, spåkärringar.

Brownback leder det här nya strama budgettänkandet som väcker häftig debatt. Här min artikel om Brownbacks valkampanj i höstas. Han vann.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar