Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

Att det var årets, för att inte säga många års, mest väntade nyhet märktes på amerikanska sajter. De bemötte Hillary Clintons planer med mer eller mindre stora gäspningar.

Men redaktörer har haft det på känn länge, till och med på Elle. Majnumret har en välmejkad och modeklädd Chelsea Clinton på omslaget. I detta utdrag ur intervjun säger mamman till sju månader gamla Charlotte att det är symboliskt viktigt med en kvinnlig president, men också att det kommer att innebära mer jämställdhet.

Clintonmotståndarna hade också haft det på känn och de var väl förberedda med uttalanden, videor, webbkampanjer och snart till och med en bok som heter The Clinton’s War on Women. Sägs handla om Bill Clintons privata mellanhavanden med kvinnor och vad det antyder om makarnas kvinnosyn. Här Washington Posts genomgång av vad som väntar och här lokala Iowakanalen KCCI:s politiska kommentator om Hillary Clintons planer på att besöka den delstat som röstar först 2016 omedelbart efter tillkännagivandet.

– I Iowa förväntar sig folk en dialog om vad som ligger dem varmt om hjärtat, framhåller Janet Peterson om de bortskämda Iowaborna som påstås helst vilja träffa kandidater – personligen – minst två gånger innan de bestämmer sig.

 

När Hillary Clinton var i Iowa senast, i september, tog jag denna bild av hur hon snabbt skyndar sig bort från medierna. Till vänster närmaste medarbetaren Huma Abedin.

När Hillary Clinton var i Iowa senast, i september, tog jag denna bild av hur hon snabbt skyndar sig bort från medierna. Till vänster närmaste medarbetaren Huma Abedin.

Det är för övrigt svårt att inte citera New York Times Maureen Dowd en dag som denna. Under rubriken Grandma Mia! jämför Dowd omgörningen av Clintons image med en köksrenovering – som när ägarna sätter in rostfria hushållsmaskiner i en svårsålt hus. Slutklämmen om Clintons planer på att göra barn till vallöfte:

– But if Hillary really wants to help those children, maybe she should give them some of the ostensible and obscene $2.5 billion that she is planning to spend to persuade us to make her grandmother of our country.

Det kommer att bli motlut för Clintonkampanjen, så mycket är säkert.

o

På måndagen väntas ännu en republikan, Floridasenatorn Marco Rubio, kasta sin hatt i ringen. Prat om att han kan överskuggas av mer Hillaryskriverier kommer nog inte att stämma in.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar