Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON New York Times har just gjort om sin söndagsbilaga (lite tjockare papper, lite piggare redigering).

Första storsatsningen var att ge Karl Ove Knausgaard i uppdrag att göra en amerikansk resa, med rubriken My Saga. Del 1 i söndags, del 2 publiceras den 15 mars, men att döma av mottagandet av första delen  kanske folk inte kommer att kasta sig över tidningen.

Knausgaard inleder med en berättelse om att han slarvade bort körkortet för ett år sedan. Inte bra om man ska på road trip i USA. Svenska ambassaden kunde inte hjälpa till. Och när han kontaktade Trafikverket var det trettondagsafton och stängt, fortsätter han. Fortfarande kvar i Newfoundland eftersom tanken var att han skulle börja resan där vikingarna landade. Väl i USA får fotografen Peter van Agtmael köra bilen.

Det sista han ville göra, skriver han, var att ”framstå som en introvert europé som klagar över hur hemskt allt är i America”. Ja, döm själva, länk här.

o

I Slate återges en jämförelse, i punktform, mellan Knausgaard och andra Amerikaresenärer: Alexis de Toqueville, Bernard-Henri Lévy och Stephen Fry. Läs här. Och artikeln slutar med Kate Waldmans omdöme: Karl Ove Knausgaard may be an intriguing novelist, but he’s the last person on Earth you want as your travel writer. Hela hennes artikel här. Och i Kanada är folk sura över att han tycker att kanadensarna han stötte på i en restaurang var äckligt feta.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar