Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON President Rand Paul? Ja, om unga konservativa får bestämma. Men Paul har så många anhängare i just denna publik att det intressanta var vem som skulle komma på andra plats – och det gjorde Scott Walker.

Det var långa köer till datorerna där deltagarna i tredagarskonferensen CPAC, Conservative political action conference, kunde rösta på sin favorit i amerikanska presidentvalet 2016.

Resultatet är en första barometer på stämningsläget i de konservativa kretsar som dominerar i primärvalen i flera viktiga delstater tidigt nästa vår.

Totalt fanns 17 namn på listan och i täten såg det ut så här:

Kentuckysenatorn Rand Paul – 25,7 procent.

Wisconsinguvernören Scott Walker – 21,4 procent.

Texassenatorn Ted Cruz – 11,5 procent.

Före detta kirurgen Ben Carson – 11, 4 procent.

Exguvernören i Florida Jeb Bush – 8,3 procent – något som måste ha varit en besvikelse.

o

Och här miniporträtt av kandidaterna, svd.se.

o

Alla vallfärdar till CPAC som hålls i utkanten av Washington i ett jättehotell med utsikt över Potomacfloden. Politiker, konsulter, radioröster, tv-utfrågare, påtryckargrupper och så reportrar från de ledande huvudstadsmedierna. De flesta i den stora skara som mer eller mindre allvarligt överväger en kandidatur var där och testade budskap och dragkraft.

Rand Paul kom etta i omröstningen för tredje året i rad, dessförinnan var det hans far Ron Paul som gick hem bäst i publiken som består av några tusen deltagare. Pauls trogna skaror var på plats och delade ut röda t-shirtar och märken med texten I stand with Rand.

– Rand Paul tilltalar unga människor av två skäl. För att han till skillnad från mer etablerade politiker står för både frihet och libertarianska idéer – och för att unga idag vuxit upp med krig och Rand Pauls skeptiska hållning till interventioner tilltalar dem, säger Deirdre Hackleman i gruppen Young Americans for liberty.

Gästtalarna avlöste varandra på podiet. Nytt för i år var i några fall mer avspända intervjuer än bara tal. Nyfikenheten var störst på Jeb Bush och Scott Walker som utkristalliserat sig som lite av tidiga vinnare i medierna. Båda tros gå hem i bredare väljarskikt och båda gjorde väl ifrån sig.

Bush möttes av en del buanden men höll frejdigt fast vid åsikter som inte är populära här – att erbjuda illegala invandrare möjlighet att få uppehållstillstånd och en övergripande federal policy för landets skolor. Han pekade på att han följt konservativa principer som guvernör och gick ut hårt som de flesta talare – USA måste aggressivt slå tillbaka Islamiska staten, IS.

Walker jobbar på att visa att han är redo att ta steget från en delstat i Mellanvästern till en större arena. Men en replik togs inte väl upp utanför de här lokalerna, nämligen att han är rätte mannen att ta sig an IS eftersom han kväste en massiv protest från fackföreningsrörelsen hemma i Wisconsin.

En snabb rundfråga till åtskilliga i trängseln i hotellet visar att loppet är långt ifrån kört.

– Jag är för Bush och reste hit enkom för detta, säger medelålders man.

– Jag är judinna och tänker rösta på Ted Cruz som är den ende som verkligen värnar om Israel, säger en ung kvinna.

– Jag var för Scott Walker i morse men tycker att Jeb Bush klarade sig bra – annars gäller Vem som helst utom Hillary, säger en lite äldre man.

Konferensen avslutades med den så kallade Ronald Reagan-middagen sent på lördagen. Den som skyndade sig kunde hinna att kila iväg och se filmen ”Hillary the movie”.

P1080958

Och på söndagen är det dags att packa ihop stånden i en annan jättelokal där man så att säga sålde konservativa idéer. Bokklubb, kristna universitet, förening för konservativa ateister, jurister som stämmer staten och så vidare. Allra mest syntes vapenlobbyn NRA som till och med hade ett hörn där hugade fick skjuta prick.

NRA-chefen Wayne LaPierre fanns bland talarna och framförde budskapet att NRA ”säkerställer friheten mer än någon annan” och att det är dags att slå tillbaka lögnare, fuskare, medierna och liberala politiker. Och, det var för övrigt seminarier i en sal om hur man besegrar sådana politiker.

Barack Obamas ande svävade över hela evenemanget och i ett stånd blir svaret jakande  på frågan om det är stor efterfrågan på plakat med texten:

Borta! 20 januari 2017.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar