Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Gunnar Myrdal och Jenny Lind – vad har de gemensamt?

Ja, inte mycket ska medges, annat än att de bägge var svenskar som nådde stora framgångar i USA och att de förekommit i medieflödet denna vecka.

Ekonomen Gunnar Myrdal och hans banbrytande arbete om rasismen i USA, verket An American Dilemma, skildrades i ett timslångt program i kanalen PBS. Intervjuer med bland andra döttrarna och tillbakablickar på makarna Myrdals äktenskap. Intressant, men osammanhängande. Trailer, bakgrund på vox.com.

o

Sångerskan Jenny Lind ingår i en sifferexercis som New York Times-krönikören Paul Krugman ägnade sig åt i detta inlägg på sin blogg. Han uppger att biljetter till Jenny Linds första konserter kostade 6 dollar per styck under 1850-talet, vilket motsvarar ungefär 180 dollar idag. Hon drog därmed in motsvarande 2 miljoner dollar per konsert i dagens penningvärde. Ungefär som Taylor Swift, enligt Krugman, som menar att villkoren för framgångsrika artister och bankirer var ungefär desamma då som idag.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar