Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Tonfallet var dämpat i mejlet från Rahm Emanuel-kampanjen. ”Rösterna räknade, vänner, och vi fick veta att vi har arbete kvar att göra.”

Det blev alltså inte någon promenadseger för borgmästaren i Chicago, tvärtom var marginalen ganska stor, 45 procent för Rahm Emanuel och 35 procent för utmanaren Jesus ”Chuy” Garcia (11 respektive 7 procent för två andra kandidater). Draghjälp från Barack Obama hjälpte inte (mer i nyhetsartikeln i svd.se).

Eftersom ingen fick ”50 procent och en röst” väntar utslagsomgång den 7 april.

Garcia sitter i fullmäktige i Cook County (fyra från höger i övre raden).

Cook-County-Board-of-Commissioners-Group-Photo-2014-2018-1024x682

Han ställde upp som progressiv vänsterkandidat med ynklig kampanjkassa men fick starkt stöd i stadsdelar med stor latinobefolkning och bland väljare som ogillar Emanuels politik. Som väntat gjorde Emanuel inte gjorde lika väl ifrån sig bland svarta invånare som i första valet. Omfattande analys i Chicago Tribune, här.

Varenda gång man får anledning att dyka ner i det politiska träsket i Chicago dyker det upp något häpnadsväckande. Som nu, att dottern till förre pastorn Jeremiah Wright i Obamas kyrka häktats efter misstänkt bedrägeri.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar