Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Mitt Romneys flirtande med ännu en presidentkandidatur blev kortvarig.

På fredagen trädde han fram och meddelade att han avstår. Det kan bero på det massiva motståndet i många läger – särskilt i konservativa läger där man aldrig förstod att en politiker kan vara så klantig att han förlorar mot Barack Obama.

– Jag har kommit fram till att det är bäst om andra ledande personer i vårt parti får möjligheten att bli nästa kandidat, sa han.

Romney försökte bli republikansk kandidat 2008 och lyckades få nomineringen 2012. Hans budskap ansågs spretiga och det hjälpte inte att han hade drivit igenom den sjukvårdsplan som bildade modell för Obamacare – eller klumpiga repliker om att 47 procent, alltså låginkomsttagare, ändå inte skulle rösta på honom.

Det betyder att Jeb Bush framstår mer som etablissemangets enda möjlighet, fast Romney passade också på att säga att det är dags för nya ansikten och skulle enligt uppgift träffa guvernör Chris Christie som också är mer av mittenpolikter än en del andra i den stora skaran potentiella republikanska kandidater. Totalt minst ett dussin.

Här en rejäl genomgång i National Journal av spelet bakom Romneys beslut, med bl a en kommentar från Bush. Här en lång, något överspelad, analys av Mark Halperin på Bloomberg Politics om att Romney inte tror på Bush. Och, på den sajten toppar man även med detta inlägg, signerat David Weigel, om hur uttråkade medierna är vid tanken på en Hillary-kampanj. ”Very, very bored”, så uttråkade att det kan liknas vid Ingmar Bergman-scener.

o

Sent på torsdagen röstade senaten ja till bygget av den omstridda oljeledningen Keystone XL. Oklart än vad som händer nu. Representanthuset som också sagt ja måste ta ställning till senatens version. Men Obama väntas inlägga veto. I så fall hans tredje någonsin – och kanske det första av många kommande…

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar