Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Har de senaste dagarna snudd på blivit expert på hur bollar hanteras i NFL-matcher.

Hade någon frågat mig före ”deflategate” skulle jag ha gissat att bollarna i de här proffsmatcherna tillhandahålls av ligan, men icke, lagen får ta med sig egna och quarterbackarna har mycket bestämda åsikter om lufttrycket.

Nu riktas anklagelser om fusk mot det ena laget, New England Patriots, som kvalificerade sig till SuperBowl. Historien om att någon misstänks ha släppt ut luft ur bollar toppar alla nyhetssändningar. Coachen Bill Belichicks och kvartsbacken Tom Bradys svar på en presskonferens ansågs inte tillräckliga. Debattvågorna svallar i alla tv-kanaler.

photo 5

Ovisst hur det slutar, en utredning inom NFL pågår en vecka före finalen söndagen den 1 februari (bakgrund här, på csmonitor). Detta kommer dessutom efter förra årets interna utredning om hustrumisshandel.

Men i reklambranschen gläds man åt denna extrapublicitet med hopp om ännu större tv-publik. Under tiden leks det med ordet ”balls” (i typ tabloidrubriken om Brady: My balls are perfect) och företag skickar ut lite pigga varianter på temat luft i bollar på #DeFlategate m fl hashtaggar på Twitter.

Här en från Michelin:

B7wkCGvCIAEt-2p

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar