Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Det finns förstås många fler – mer än 78 miljoner – katoliker i USA än i Sverige men man behöver ju inte vara katolik för att bli nyfiken på påven Franciskus.

Detaljerna inför påvens första resa till USA börjar klarna. Han ska besöka New York, Washington och Philadelphia i september.

Det blir spännande att se om han alls kommer att erkänna det missnöje som råder i delar av hans amerikanska flock – mot förbudet mot kvinnliga präster, mot giftermål för präster och mot preventivmedel.

Påven sa själv, nog bara halvt på skoj, att han helst skulle vilja resa in i USA över gränsen från Mexiko (mer här, från NBC News). Ett andra planerat drag är tydligen inte heller helt okontroversiellt, nämligen helgonförklaringen av franciskanerprästen Junípero Serra (1713-1784). Det var han som började grundlägga missionsstationerna för att omvända indianer längs den kaliforniska kusten. Kyrkorna, som denna i Santa Barbara, är väl värda långa omvägar.

P1060836

o

Strax före jul ägnade New York Times hela sin bokbilaga åt nyutkomna böcker om religion. Austen Ivereighs The Great Reformer utnämns till ”bästa biografin på engelska hittills.” Ivereigh lyckas korrigera både liberalers och konservativas missförstånd av Jorge Bergoglios ”radikalism”, skriver recensenten Molly Worthen (länk). Tycks mynna ut i det som sägs på andra håll, att påven moderniserar kyrkan men inte kanon.

9781627791571

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar