Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Presidenten har aldrig varit populär i militären men 2014 störtdök kurvan.

I alla fall enligt ett diagram över Barack Obamas impopularitetssiffror i tidningen Military Times i detta avsnitt i en serie under rubriken America’s Military: A conservative institution’s uneasy cultural evolution.

Just nu är det 15 procent som gillar Obama, mot 55 procent som ogillar honom. Och, det kan bero på de förändringar som genomförts under de gångna sex åren: gamla gayregeln Don’t ask, don’t tell slopades, hårdare granskning av misstänkt sexuellt våld, utökade roller för kvinnor.

För Obamas anhängare är detta beundransvärt, noterar Military Times, precis som föregångaren Harry Trumans beslut om integration. För fienderna är det social ingenjörskonst utan hänsyn till gamla traditioner och disciplin.

o

Ämnet militären och dess roll i samhället tas upp i denna långa essä i januari-februarinumret av The Atlantic av skribenten James Fallows. Temat med gapet mellan militär och civila är inte helt nytt, men Fallows belyser mängder av aspekter – historiska, populärkulturella, ekonomiska och politiska. Han menar att ”militären utgör främmande mark för allmänheten” och att det märks i en ”beundrande men avlägsen” attityd. I den nya kongressen är det 10 ledamöter med erfarenhet från krigen i Afghanistan och Irak och det kan betyda förändringar. Fallows konstaterar att världshistoriens bäst utbildade och bäst rustade militär faktiskt inte uppnått målen i över 13 års krig – utom dödsräden mot Usama bin Ladin.

Kostnaderna är enorm, som framgår här, eller mer än 1 miljon kr/tim i stealthbombplanet B-2, att jämföra med 12000 kr/tim för drönaren Predator.

35e182a0b

o

En sista anmärkning om Obama. Kritiken mot misstaget (som Vita huset erkänt) att inte skicka någon högt uppsatt person till manifestationerna i Paris kommer inte att lägga sig på ett tag. Och sällan har det uttrycks vassare, här, än av veteranen Leslie Gelb i Daily Beast:

”…it demonstrated beyond argument that the Obama team lacks the basic instincts and judgment necessary to conduct U.S. national security policy in the next two years. It’s simply too dangerous to let Mr. Obama continue as is—with his current team and his way of making decisions. America, its allies, and friends could be heading into one of the most dangerous periods since the height of the Cold War.”

Gelb ansluter sig sedan till andra som hävdar att Obama måste byta ut hela säkerhetspolitiska garnityret.

o

Nästa bloggpostning, nr 3 om Obama, handlar om att han inte är någon lame duck.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar