Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON På morgonen den 14 december 2012 tog sig den tungt beväpnade Adam Lanza in i grundskolan Sandy Hook i orten Newtown i Connecticut.

En stund senare hade han skjutit ihjäl 20 små barn och sex vuxna. Därefter tog han sitt eget liv, som de här störda unga ensamma ”gunmen” brukar göra.

President Barack Obama som annars inte prioriterat vapenfrågan la fram ett omfattande förslag med restriktioner i ett känsloladdat tal i januari året därpå. Men det föll i senaten och skulle för övrigt inte ha klubbats igenom i representanthuset. En ”skammens dag”, sa Obama och beklagade att inget sker trots aldrig-mer-löften gång på gång – Columbine, Tucson, nu Sandy Hook.

o

Lagom till tvåårsdagen av massakern publicerade opinionsinstitutet Pew en enkät om vapen (pressmeddelande). 52 procent sa att rätten att bära vapen är viktigare än att skärpa lagarna, 46 procent tyckte tvärtom. Kurvorna har korsat varandra ett par gånger men svaren 2014 tyder på ett rejält trendbrott:

12-10-2014-2-19-42-PM

o

Nättidningen Slate tog initiativ till en kartläggning av samtliga mord som begåtts med handeldvapen under 2013. Nu lades summeringen av det arbetet – man kom upp till 11400, vilket troligen är färre än hälften – ut igen, här.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar