Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Helgfriden infann sig tidigt för kalkonerna Mac och Cheese. De kan njuta av Thanksgiving-helgen i vetskap om att de aldrig kommer att behöva oroa sig för att hamna på ett fat mitt på middagsbordet.

Den årliga traditionen som innebär att presidenten benådar ett par kalkoner ägde rum på onsdagseftermiddagen. Idag, torsdag, ugnsbakas, friteras eller grillas tiotals miljoner kalkoner med tillbehör som stuffing, sötpotatis, cranberrysylt, gröna bönor och så förstås pumpapajen (som jag personligen gärna skulle avstå från… men är ju vuxen så det är bara att skära så liten bit som möjligt och sedan peta i sig).

Varenda tidning och vartenda morgonprogram i tv bjuder på recept. Ta en titt på exempelvis bonappetit.com eller marthastewart.com.

o

På statistikbyrån Census Bureau roade man sig med att göra en sammanställning på Thanksgiving-tema, till exempel att det faktiskt bara finns fyra orter som heter Turkey och åtta som innehåller någon variant av ordet cranberry.

Mer bakgrund:

The legacy of thanks and the feast have survived the centuries, as the event became a national holiday 151 years ago (Oct. 3, 1863) when President Abraham Lincoln proclaimed the last Thursday of November as a national day of thanksgiving. Later, President Franklin Roosevelt clarified that Thanksgiving should always be celebrated on the fourth Thursday of the month to encourage earlier holiday shopping, never on the occasional fifth Thursday.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar