Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

BENTONVILLE Det är jobbigt att vara väljare i USA – trots att det egentligen bara är två partier.

– Jag är ute redan nu för att påminna folk om att det krävs gott om tid att sätta sig in i allt, säger Stephanie Orman som är kandidat till fullmäktige i Bentonville i norra Arkansas.

P1080455

Hon står med sitt plakat på trottoaren mitt emot lokalerna i centrala Bentonville där det är möjligt att rösta redan nu. Närmare än så är det inte tillåtet att bedriva politiskt kampanjande.

President ska ju inte väljas i år, men däremot senatorer i många delstater, kongressledamöter, guvernörer, ledamöter i delstatsparlamenten, lokala församlingar.

Senatsvalen tilldrar sig mest uppmärksamhet eftersom republikanerna kan gå framåt, men 2016 blir det uppförsbacke för dem för då är det de som har fler stolar att försvara.

Därnäst kommer guvernörsvalen i 36 delstater. 29 av de 50 är republikaner idag, 21 demokrater. Vilket parti som går mest framåt är en barometer på de politiska stämningarna i stort. Fast sägas kan också att guvernörerna hade det kärvt efter den ekonomiska krisen med budgetunderskott och hög arbetslöshet.

Några av de riktigt stormiga valen:

  • Arkansas – den nuvarande demokratiske guvernören Mike Beebe har suttit maximalt antal år. Partikamraten Mike Ross försöker rida på Beebes popularitet men republikanen Asa Hutchinson leder i mätningarna. Detta är fjärde gången som Hutchinson försöker bli vald och vinner han bevisar det definitivt att Arkansas svängt åt höger. Två kandidater till, en från De gröna och en libertarian.
  • Wisconsin – republikanen Scott Walker, som fått mothugg från progressiva krafter, måste vinna om han ska ha en chans i presidentvalet 2016. Demokraten Mary Burke tillhör de få kandidater som haft Barack Obama som uppvärmare på valmöten.
  • Colorado där demokraten John Hickenlooper – som berättade för mig en gång att han hade svensk flickvän – hamnat i en oväntat hård strid med republikanen Bob Beauprez. Alla heta frågor uppe till debatt: vapen, abort, invandring, fracking, brott och straff.
  • Florida – republikanen Rick Scott försvarar sin stol mot förre innehavaren Charlie Crist som då var republikan men nu ställer upp som demokrat. Tuffaste debatterna i valrörelsen. Båda är extremt impopulära.
  • Kansas – med frågetecken om väljarna kommer att säga nej tack till konservative republikanen Sam Brownbacks ideologi och chansar på utmanaren Paul Davis mer moderata linje. Väger jämnt och även om Kansas är konservativt har man röstat in demokratiska guvernörer.

Här läsning om moderata republikanska guvernörer som seglar i medvind, i Daily Beast.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar