Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Valårets mest icke-överraskning:

Rekorddyr kampanj!

Och, allra dyrast tros senatsvalet i North Carolina bli. Minst 100 miljoner dollar.

Det mesta av de här pengarna går till politiska konsulter, reklammakare och lokala tv-stationer. Jag frågade nyhetschefen på en tv-station i Kansas hur mycket kulor som rullar in men han slog ifrån sig och sa att han inte hade insyn i affärsdelen av verksamheten. Skulle gissa att han kommer att få veta mer när nästa budget ska fastställas.

cost20141-300x258

Ideella Open Secrets svarar för många av kampanjfinansieringsanalyserna i USA och här tippas att valrörelsen 2014 blir något dyrare än mellanårsvalen 2010, totalt 3670 miljarder dollar mot 3630 dollar. Det nya i år är stora donatorer går om de små och dessutom att det är ett litet antal enskilda rika individer som svarar för det mesta av beloppen som kallas ”outside money”. Och det påpekas givetvis att detta är precis den följd av HD-domen Citizens United som så många, inklusive Barack Obama, varnade för.

Pengajakten inför presidentvalet 2016 pågår f ö för fullt redan, enligt denna artikel i Politico.

o

Här länk till min artikel i onsdagens papperstidning om det tuffa racet i Kansas mellan veteranen Pat Roberts och oberoende Greg Orman.

 

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar