Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Ikväll ska Barack Obama kampanja i Milwaukee i Wisconsin. På lördag far han till Detroit och på söndag till Bridgeport i Connecticut och till Philadelphia i samma ärende.

Han är lite ringrostig och kandidater i flera delstater har låtit meddela att han inte är välkommen för att de inte vill stå på samma scen. Två repliker från honom hjälpte inte heller, utan gav mer ammunition till republikanerna – dels att hans politik också bedöms på valdagen den 4 november, dels att flera sittande kongresspolitiker som sitter illa till har röstat för hans prioriteringar.

För tillfället är det bara dryga 41 procent som tycker att Obama gör ett bra jobb. Enligt valanalytikern Sean Trende på realclearpolitics.com är 43 procent en vattendelare. Om talet ligger under det strecket blir det svårt för presidentens parti att vinna i nyckelstater (mer här i USA Today, egentligen om senatsvalet i Kentucky).

Denna grafik från yougov.com är inte helt färsk men säger ändå en hel del om Obamas sviktande popularitet. Titta på West Virginia till exempel, som kommer att ge republikanerna en stol netto i senaten.

Battleground Tracker Obama Approval Map-01

Vad är det då folk är missnöjda med?

Svar: det mesta – de impotenta kongresspolitikerna. Det uteblivna ekonomiska uppsvinget (trots att många faktorer ser bra ut). Skolskjutningar. Eboladödsfall. IS. Obamas politik, antingen de är besvikna över att han gjort för lite eller för mycket. Och, Obama själv, som förvandlats från den hoppingivande frälsaren till en lite avlägsen makthavare som beskylls för att inte ha full kontroll.

De som försvarar Obama, däribland krönikören och Nobelpristagaren Paul Krugman, framhåller att han har åstadkommit mer än man kunde vänta på flera områden. T ex vården och energin. Och andra drar sig till minnes valåret 2006 när George W Bush var sällsynt gäst på republikanska kampanjmöten (men precis som Obama pengamagnet bakom lyckta dörrar) och att deras opinionssiffror ter sig rätt jämförbara. Demokraterna gick framåt det året, precis som republikanerna väntas göra nu. ”Thumpin´” sa Bush då, frågan är vad Obama kommer att säga på onsdag.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar