Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

HOT SPRINGS Måste äta en bit innan valmötet börjar. Råkar hamna på Brick House Grill där high school-klassen som gick ut för 50 år sedan samlas.

Aha, tänker man, detta är Hot Springs. Här växte Bill Clinton upp. Åldern stämmer. Och, mycket riktigt, det är hans klasskamrater som trängs framför baren.

Ett par av dem berättar att han alltid kommer på klassträffarna som hålls vart femte år och han har ofta stått värd, antingen i guvernörsbostaden i Little Rock eller i Vita huset. De intygar att han kommer ihåg alla namn, och till och med namn på makar och barn. De utgår från att han dyker upp på middagen på lördagskvällen som är en av punkterna på helgens program.

En banderoll med texten WELCOME HOME BILL har hängts upp intill Farmers Market där Bill Clinton en stund senare är dragplåster på ett kampanjmöte med de tre demokratiska huvudkandidaterna i valet den 4 november: senatorn Mark Pryor, kongresskandidaten James Lee Witt och guvernörskandidaten Mike Ross. En lokal reporterkollega berättar att Arkansas blivit alltmer konservativt och en annan anmärker att det kan behövas en trollkarl, som Bill Clinton, för att i synnerhet Pryor ska ha en chans att vinna. Ett av Clintons huvudbudskap är att väljarna måste tänka efter, inte reagera instinktivt efter att ha sett elak kampanjreklam där Pryor påstås ha varit barnvakt till Barack Obama strax efter det att han själv gick ut ur kommunistpartiet. Alla fyra trycker dessutom på att fattigdomen är utbredd i Arkansas och att republikanska nedskärningsplaner skulle bli mycket smärtsamma.

Ett p.s. Klasskamraterna gissade att jag hört mer negativa saker om Clinton. Kunde då svara att min kollega Kurt Mälarstedt i Dagens Nyheter och jag var på pressfrukost där en stor och viktig vikingautställning skulle presenteras. Samma morgon hade Washington Post publicerat uppgifter om en viss blå klänning som en viss praktikant hade låtit bli att kemtvätta. Kurt och jag enades om att vi nog måste skynda oss tillbaka till våra redaktioner. Det här kan bli stort, sa han. I Clintonbiblioteket i Little Rock nämns för all del namnet Lewinsky men högst flyktigt i hörnan där riksrättsprocessen behandlas.

Slutligen en ruta i serien Utsikt från USA-korrespondentens motellrum – med vackra blånande berg i alla fall inom synhåll:

photo 3

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar