Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Vad hände med dollarmiljarderna? Jo, de stals i Bagdad och hamnade i en bunker i Libanon. Ett av de största rånen i modern tid, enligt journalisten och författaren James Risen.

Risen förekommer i nyhetsflödet av två skäl. Dels på grund av den nyutkomna boken Pay Any Prize/Greed, Power, and Endless War; dels på grund av fängelsehotet som hänger över honom sedan flera år tillbaka för att han vägrar att namnge källorna bakom avslöjandena i boken State of War 2006.

Han framhåller i alla intervjuer att han hade trott att den nytillträdda Obamaadministrationen skulle släppa ärendet, men istället konstaterar han att Obama och hans rådgivare går ännu hårdare åt läckor.

I den nya boken beskriver han hur paniken efter terrorattentaten 2011 ledde till ett ”hemlandsindustriellt komplex” där alla utgifter var försvarliga med hänvisning till ”kriget mot terrorismen”. Bland exemplen finns 2 miljarder dollar i kontanter som flögs till Irak. Vart tog de vägen? Jo, de blev stulna, ler han snett när han berättar om denna episod som bara är en av de uppseendeväckande han redogör i detalj.

9780544341418

James Risen, som varit knuten till New York Times i många år, var med i 60 Minutes i söndags där han bl a sa:

– It was the best story in my life, and I wasn’t going to let anybody else write it…The whole global war on terror has been classified. If we today had only had information that was officially authorized from the U.S. government, we would know virtually nothing about the war on terror.

o

Mindre än tre veckor till valet. Mest omtalat just nu är den tv-sända debatten i Kentucky mellan republikanske senatsledaren Mitch McConnell och demokratiska utmanaren Alison Grimes. Båda gjorde bra ifrån sig – men det som väcker mest frågetecken är Grimes vägran att tala om ifall hon röstade på Barack Obama. Fox News-referat här.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar